Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#Децентралізація: історії успіху громад Житомирщини. Високівська ОТГ

22 Вересня 2020 • 17:12

Кіл-сть переглядів: 580

Житомирська область впевнено тримає лідерство у впровадженні реформи децентралізації, яка щороку демонструє якісні зміни.

 

Серед першопрохідців у впровадженні реформи на Житомирщині – Високівська ОТГ, створена у 2015 році. Це одна з найменших і, в той же час, одна з найуспішніших громад в області.

 

До складу ОТГ входить всього 5 сіл із трьох сільських рад, в яких проживає трохи більше 2,5 тисяч жителів на території площею 96,76 км2.

 

Попри незначні розміри Високівська громада вже не перший рік реалізує численні проєкти та демонструє високі результати своєї фінансової незалежності:

 

створено належне транспортне сполучення із центром громади та м. Житомиром;

 

проведено вуличне освітлення у всіх населених пунктах громади;

 

забезпечено перехід на альтернативні види палива;

 

виконано ремонт доріг;

 

здійснено реконструкцію Високівської гімназії на території якої також діє мультифункціональний майданчик для занять ігровими видами спорту;

 

побудовано амбулаторію сімейної медицини нового типу з житлом для лікарів та придбано службовий автомобіль підвищеної прохідності.

 

Це не повний перелік змін, які відчули жителі громади.

«Аби жителі громади переконалися, що децентралізація – це реальна можливість покращити рівень свого життя, проєкти реалізовуються не лише у центрі громади, а й там, де найбільше необхідні. Тобто кошти розподіляються рівномірно між усіма її населеними пунктами», – розповів Високівський сільський голова Микола Бардук.

Він також акцентував увагу на тому, що бюджет громади до об’єднання трьох сільських рад становив усього 900 тисяч гривень, а зараз, із врахуванням освітньої субвенції, громада має 21 мільйон.

«Цих коштів нам достатньо, щоб впроваджувати проєкти, розвивати громаду та робити життя у ній ще кращим», – зазначив Микола Бардук.

За словами голови громади, у найближчих планах – залучення на територію ОТГ нових інвесторів, будівництво дитячого садочка з усією необхідною інфраструктурою, ремонт доріг та багато іншого.

 

Нагадаємо, що у Високівській ОТГ уже реалізовано проєкти в рамках Національної програми «Велике будівництво», ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським.

 

Довідково. Найбільші надходження до бюджету Високівської сільської ради приносять сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю «Агростем» та «Укр-агро РТ», а також промислове підприємство ТОВ «БІЕМБІСІ-ГРАНІТ».

 

У рамках ІІІ фази спільного проєкту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (2014-2017 рр.) на території Високівської ОТГ (у селі Високе) ГО «Добробут Високого» та Програмою розвитку ООН реалізовано мікропроєкт «Покращення надання медичних послуг населенню комунальною установою Високівською лікарською амбулаторією ЗПСМ. Капітальний ремонт частини приміщення лікарської амбулаторії ЗПСМ».

 

Високівська ОТГ – одна з 4-х громад-учасниць від Житомирської області (разом із Новоборівською, Червоненською та Тетерівською ОТГ) у проєкті ПРООН «Верховенство права та правосуддя на рівні громад у районах України, постраждалих від конфлікту». Донор – Уряд Королівства Нідерландів через Міністерство з міжнародного розвитку та співробітництва Нідерландів. Виконавець – ПРООН. Проєкт мав на меті посилення доступу до правосуддя, зміцнення громадської та особистої безпеки через заходи на національному, регіональному та місцевому рівнях. Термін реалізації – 2016-2018 рр. Проєкт впроваджувався в трьох пілотних областях (Донецькій, Луганській та Житомирській). Кошторисна вартість – 3 402 000 дол. США.

 

У рамках Проєкту на території Високівської ОТГ впроваджено такі ініціативи:

 

«Налагодження онлайн-комунікації між жителями ОТГ, бюро вторинної безоплатної правової допомоги та поліцією» – реалізовано у 2017 році ГО «Надія Високого». Загальна вартість проєкту – 175 080 грн (грантові кошти).

 

«Будівництво посадкових безпекових майданчиків для шкільних автобусів в селах Високе, Забріддя, Щеніїв, Гродище Високівської об’єднаної територіальної громади» – реалізовано у 2017 році ГО «Надія Високого». Загальна вартість проєкту – 431 000 грн, з них грантові кошти – 324 000 грн, внесок місцевого бюджету – 77 000 грн, кошти громади – 30 000 грн.

 

«Встановлення системи відео спостереження в культурно-освітніх центрах громади (село Високе, село Забріддя)» – реалізовано у 2018 році ГО «Надія Високого». Загальна вартість проєкту – 443 824 грн, з них грантові кошти – 337 500 грн, внесок місцевого бюджету – 96324 грн, кошти громади – 10 000 грн.

 

«Створення навчально-тренінгових кабінетів з безпеки в Забрідській  ЗОШ І-ІІІ ступенів та Високівській гімназії» – реалізовано у 2018 році ГО «Надія Високого». Загальна вартість проєкту – 230 370 грн за грантові кошти.

 

 

Версія для друку