Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

До уваги громадян! Що треба знати про новий коронавірус

27 Березня 2020 • 13:17

Кіл-сть переглядів: 396

Міністерство охорони здоров’я України надає відповіді на основні запитання про COVID-19 – захворювання, викликане новим коронавірусом.

.

Як передається захворювання?

.

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини.

.

Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.

.

Переважає контактний шлях зараження

.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

.

Чи можна заразитись від тварин?

.

Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендуємо мити руки водою з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

.

Чи передається вірус через фрукти?

.

Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що фрукти необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.

.

Скільки вірус живе на поверхнях? 

.

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

.

Чи правда, що вірус передається лише літнім людям?

.

Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу. Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають в зоні підвищеного ризику.

.

На початковій стадії COVID-19 має такі ж симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести. Тому у разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

.

Хто є групою ризику?

.

Перебіг хвороби залежить від імунітету людини!

.

Люди похилого віку

.

Вразливою групою є люди похилого віку та люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом – вони більш схильні до розвитку тяжких захворювань.

.

Медичні працівники

.

Після фіксації випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, вразливою групою є медичні працівники.

.

Особи, які мали прямий фізичний контакт із хворим

.

Прямий фізичний контакт із хворим або з інфекційними виділеннями. Наприклад, через рукостискання.

.

Особи, які перебували у закритому середовищі з хворими

.

Особи, які перебували у закритому середовищі з хворими на COVID-19 на відстані до 2-х метрів та довше 15-ти хвилин.

.

Як себе захистити від вірусних інфекцій?

.

! Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям. Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму

.

! У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря

.

! Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%

.

! Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ. Мінімальна дистанція – 1,5 метра

.

! Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота

.

! Термічно обробляйте продукти. Не їжте сире м’ясо, м’ясні субпродукти та яйця

.

 

Версія для друку