Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Основні правила безпечного занурення у воду на Водохреща

15 Січня 2020 • 11:52

Кіл-сть переглядів: 133

Уже цієї неділі, 19 січня, українці відзначатимуть одне із великих релігійних свят – Водохреща. З кожним роком все більше людей хоче зануритися у хрещенську ополонку. Тому у цей день питання безпеки на льоду та біля водоймищ особливо актуальне.

 

Цьогоріч у Житомирі свято Водохреща розпочнеться 19 січня о 12:30 год. у міському Гідропарку та триватиме до 16:00 год. Спочатку заплановано освячення води представниками релігійних конфесій, далі усі бажаючі матимуть змогу скупатися в освяченій крижаній воді річки Тетерів.

 

Для того, аби громадянам було комфортно після занурення, кожен матиме змогу відігрітися в наметі та спробувати безкоштовно трав’яний чай.

 

Для забезпечення безпеки населення під час масових купань, підрозділи ДСНС Житомирщини перебуватимуть у черговому режимі й у будь-яку хвилину готові прийти на допомогу.

 

За інформацією Управління ДСНС області, напередодні свята з метою профілактики нещасним випадкам, рятувальники посилюють роз’яснювальну роботу серед населення та патрулюють водойми.

 

Якщо ви наважилися до занурення 19 січня, то пам’ятайте про дотримання елементарних правил поведінки на воді та рекомендацій медиків щодо занурення у крижану ополонку:

 

неприпустимим є купання в необладнаних для цього місцях, без присутності представників Служби порятунку «101» і медичних працівників, а також купання дітей без нагляду батьків чи дорослих;

 

не допускайте скупчення людей біля ополонки, особливо дітей, оскільки є загроза провалитися під лід; у жодному разі не можна пірнати у воду, заходити в ополонку необхідно повільно й обережно;

 

зимове плавання протипоказане людям при гострих і хронічних захворюваннях;

 

аби купання було комфортним, з собою необхідно мати рушник, а також комплект сухого одягу;

 

оптимальний час перебування в ополонці варто обмежити до 1 хвилини – трьох занурень цілком достатньо;

 

після купання потрібно зігрітися – розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю;

 

купання в крижаній воді під впливом алкоголю категорично забороняється.

 

 

Версія для друку