Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Про термомодернізацію та реновацію житлового фонду говорили під час наради з Прем’єр-міністром України у Житомирі

31 Січня 2020 • 14:15

Кіл-сть переглядів: 475

Сьогодні, 31 січня, в облдержадміністрації провели нараду щодо термомодернізації житлового фонду за участю Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

 

Нагадаємо, що Олексій Гончарук у Житомирі оглянув будинок, який чотири роки тому утеплили за рахунок «теплих» кредитів.

 

Прем’єр-міністр відмітив, що такі будинки – це приклад того, як відповідальне ставлення людей до своїх осель робить їх багатшими. Завдяки проведеним заходам із термомодернізації мешканці багатоповерхівки вдвічі зменшили платіжки за комунальні послуги.

 

«Сьогодні маємо можливість поспілкуватися про термомодернізацію. На місцях є досвід здійснення таких заходів, ви знаєте проблемні питання. Плануємо цього року утеплити по країні близько 1000 будинків. Утеплення дозволяє людям жити комфортніше і менше плати за платіжки», – сказав Олексій Гончарук.

 

Під час наради Прем’єр-міністр також наголосив на тому, що наразі працюють над пошуком міст, які можуть стати пілотними у проєкті з реновації житлового фонду. За його словами, на Житомирщині є досить багато показових прикладів, де заходи з термомодернізації допомагають людям економити свої кошти.

 

Проте реновація житлового фонду – це можливість для забудовників на базі старих кварталів створювати нові будівлі з урахуванням всіх вимог щодо енергоефективності будинків.

 

«Краще будувати нове, ніж інвестувати в старий фонд, який через 5-7 років почне руйнуватися. Так можна домовлятися із забудовниками щодо реновації цілих кварталів. Якщо є розуміння цього питання, ми готові підтримати Житомир та область», – відмітив Олексій Гончарук.

 

Голова ОДА Віталій Бунечко відмітив, що область працює над покращенням нинішнього житлового фонду та його осучасненням до європейських стандартів.

 

Міські голови Житомира, Коростеня, Новоград-Волинського розповіли про досвід запровадження різних енергоефективних заходів на територіях міст.

 

Довідково. У 5 містах (Житомир, Малин, Коростень, Баранівська міська ОТГ, Новоград-Волинська міська ОТГ) повноцінно функціонує система енергомоніторингу. У 2019 році Житомирська обласна адміністрація запустила пробну систему щоденного енергомоніторингу на 56 об’єктах комунальної власності обласної ради, наразі, ми впровадимо систему контролю та верифікації даних по енергоспоживанню на більш ніж 2000 закладах.

 

Впровадження енергетичного менеджменту дозволяє досягти економію енергоресурсів без додаткових інвестицій від 5-8% за рахунок щоденного контролю та енергоефективної поведінки в установах, а також до 15% за рахунок налагодження енергоефективної експлуатації об’єктів.

 

 

 

Версія для друку