Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Прошу не маніпулювати дітьми, – закликав Віталій Бунечко депутатів облради

17 Вересня 2019 • 12:26

Кіл-сть переглядів: 494

Сьогодні, 17 вересня, під час сесії обласної ради депутати обговорювали та підтримали питання про припинення комунального навчального закладу «Ушомирська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» шляхом ліквідації.

 

Перед голосуванням голова ОДА Віталій Бунечко звернувся до депутатів: «Прошу не маніпулювати дітьми. Усі питання потрібно було з’ясовувати на етапі розгляду, підійти і обговорити на профільних комісіях».

 

Відповідне рішення попередньо вже погодили під час засідань постійних комісій і на сесії 44 депутати  підтримали це питання.

 

Нагадаємо, що на Житомирщині триває реформа деінституціалізації. Цьогоріч вивчали діяльність трьох інтернатів згідно Регіонального плану з реформування інтернатних закладів, який область прийняла першою в державі. Так педагоги, медики та соціальні працівники протягом квітня-травня працювали з дітьми, їх родинами та педагогами в Романівському дитячому будинку-інтернаті, Довбиській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті та Ушомирській загальноосвітній школі-інтернаті.

 

За словами начальника управління освіти і науки ОДА Лариси Шевчук, в Ушомирській школі-інтернаті наразі немає жодної дитини. Всі діти були обстежені згідно регіонального плану по трансформації інтернатних закладів. З кожним вихованцем проведена індивідуальна робота на визначення особистих потреб конкретної дитини.

 

Так, після обстеження та оцінювання вихованців закладів, їх родин, розроблені індивідуальні програми розвитку для кожної дитини, в яких враховані  можливості для повернення дитини до родини, створення належних умов для розвитку та виховання. У разі якщо сім’я не може створити відповідні умови для виховання дитини, підшуковують альтернативні форми сімейного виховання.

 

Реформа інтернатів сприятиме створенню системи надання послуг раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя. Так в кожній ОТГ мають бути соціальні фахівці, котрі будуть опікуватися долями дітей. Адже раннє втручання та виявлення проблем в родинах допоможе якнайшвидше їх усунути та допомогти кожні сім’ї вийти з кризової ситуації.

 

В області реформа інтернатних закладів розпочалася з:

  • аналізу існуючої мережу закладів інституційного догляду дітей;
  • оцінки забезпечення прав дітей;
  • створення та затвердження регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;
  • формування регіональних команд та підготовка їх до впровадження вищезазначеної стратегії;
  • розроблення навчальних програм для підготовки та перепідготовки фахівців, зокрема тих, які працюють із дітьми з інвалідністю.

 

Нагадаємо, що деінституціалізація запланована на впровадження протягом десяти років відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

Версія для друку