Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Спалювання листя та трави шкодить здоров’ю та є незаконним. У чому небезпека?

30 Жовтня 2019 • 12:03

Кіл-сть переглядів: 789

Спалення листя призводить до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння.

 

Управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА попереджає про наслідки для життя, здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

 

При спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.

 

Спалювати листя забороняє низка законів, а Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання у вигляді штрафу.

 

Розмір штрафу за таке правопорушення коливається від 340 до 1360 гривень для громадян, і від 850 до 1700 гривень – для посадових осіб.

 

Якщо ви стали свідком спалювання листя, спробуйте спершу поговорити з правопорушником і переконати його не робити цього. Якщо розмови не подіють, то викликайте правоохоронців і пожежників.

 

Натомість рекомендуємо компостувати листя – для цього не треба особливих зусиль. Треба спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя, а потім помірно його зволожувати. Навесні цим добривом можна удобрити ґрунт.

 

Спалювання сухої трави призводить до таких загроз:

 

  • в сухій траві згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні;
  • спалювання сухостою та пожнивних решток призводять до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів;
  • на природніх ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння;
  • при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж в екосистемах.
  • існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків;
  • якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів, промисловості, регіонів;
  • дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини;
  • задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.
Версія для друку