Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В ОДА тривають громадські обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України»

20 Лютого 2020 • 12:44

Кіл-сть переглядів: 216

Наразі в облдержадміністрації проходять громадські обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

 

Участь в обговореннях бере голова ОДА Віталій Бунечко, помічник Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Михайло Дяденко, заступники голови ОДА, голови РДА, громадськість.

 

У своєму вступному слові Віталій Бунечко закликав всіх до активного обговорення проєкту та конструктивного діалогу, висловлення пропозицій.

 

«Цей законопроєкт спрямований на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. Зміни до Конституції мають вирішити питання реформування місцевого самоврядування,  реорганізації місцевих державних адміністрацій в органи контрольно-наглядового типу, дати чітке визначення адміністративно-територіальної одиниці – громади», – наголосив голова ОДА.

 

Детальніше  про основні положення проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» начальник юридичного управління апарату Житомирського облдержадміністрація Ірину Демидчук.

 

Обговорення законопроєкту ще триває. Кожен має змогу висловити свою думку.

 

Довідково. У 2014 році Урядом схвалив основний концептуальний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Після цього був затверджений План заходів щодо її реалізації, які дали старт реформі. Для реалізації положень Концепції та завдань Плану заходів, необхідно в першу чергу внести відповідні зміни до Конституції України, а також сформувати пакет нового законодавства.

 

Пропоновані зміни зумовлюються істотними недоліками конституційно-правового регулювання питань місцевого самоврядування концептуального, системно-структурного та термінологічного характеру, що ускладнює чітке розмежування повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що функціонують в адміністративно-територіальних одиницях різних рівнів, призводить до дублювання їх повноважень, негативно впливає на земельні, бюджетно-фінансові та інші відносини.

 

Чинна модель організації влади на місцях, закріплена у Конституції України, зберігає рівень надмірної централізації влади, ознаки одержавлення місцевого самоврядування, порушує принципи його компетенційної автономії, повноти, організаційної самостійності, матеріальної та фінансової спроможності. Внаслідок цього місцеве самоврядування фактично підміняється централізованим механізмом державного управління через місцеві державні адміністрації.

 

Проєкт ґрунтується на ідеях сучасного конституціоналізму, Угоді про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Європейській хартії місцевого самоврядування та інших міжнародно-правових актах.

 

 

Версія для друку