Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як створити дитячий будинок сімейного типу. Інструкція

29 Липня 2019 • 16:05

Кіл-сть переглядів: 521

Якщо ви маєте бажання допомагати дітям, які залишилися без батьків, подарувати їм справжню родину, ви можете взяти дітей на виховання і створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

 

Наразі на Житомирщині функціонує 41 дитячий будинок сімейного типу та 184 прийомні родини, у яких виховують 634 дитини. У такому будинку можуть виховуватися від 5 до 10 дітей, а у прийомній родини – до 4 діток.

 

Дитячий будинок сімейного типу – це можливість для дитини жити у сім’ї. Нагадаємо, що до 15 серпня цього року райони та об’єднані територіальні громади Житомирщини можуть звернутися до департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА за субвенцією на забезпечення житлом дітей-сиріт. Виділятимуть кошти й на нове приміщень для розміщення малих групових будинків, житла для дитячих будинків сімейного типу, капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячих будинків сімейного типу, яке перебуває в комунальній власності.

 

Покрокова інструкція створення дитячого будинку сімейного типу (ДБСТ)

 

  1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання:

– консультація фахівців, проходження співбесіди та подання пакету документів.

  1. Складання акту обстеження житлово-побутових умов:

– спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді складає акт обстеження житлово-побутових умов.

  1. Навчання з питань виховання:

– проходження навчання з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в регіональному центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді.

  1. Взяття на облік у кандидати:

– після проходження курсу видається довідка про його проходження, а також рекомендація центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення у кандидати в єдиний банк даних.

  1. Отримання рішення про створення ДБСТ:

– на засіданні комісії по захисту прав дітей розглядається  заява і документи;

– видається рішення про створення ДБСТ.

  1. Пошук дітей:

– служба у справах дітей за місцем проживання дає інформацію про дітей, які перебувають на обліку і можуть бути влаштовані у ДБСТ;

– служба видає направлення на знайомство і встановлення контакту з дитиною з урахуванням віку прийомних батьків і з урахуванням рекомендацій за результатами навчання.

  1. Рішення про влаштування дитини у ДБСТ:

– засідання комісії з захисту прав дітей, на якому буде винесено рішення про влаштування дитини у ДБСТ, з якою встановлено контакт.

 

Нагадаємо, що розпорядженням голови облдержадміністрації від 13.06.2019 № 218 затверджено новий склад Координаційної ради з питань охорони дитинства та підтримки сім’ї при облдержадміністрації. Зокрема, від громадськості до Координаційної ради увійшли такі представники: Ірина Білоус (ГО «Я – мама!»), Таміла Ткачук (ГО «На захисті дитинства»), Андрій Панкєєв (МГО «Останній дзінок»), Наталя Шигонська (БО Фундація Lumos).

 

За детальною інформацію звертайтеся до Служби у справах дітей ОДА за тел.: (0412) 47-50-11.

Версія для друку