Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Жителі області діляться цікавими історіями своїх вишиванок. ФОТО

19 Травня 2020 • 17:02

Кіл-сть переглядів: 577

21 травня в Україні відзначатимуть День вишиванки. З нагоди недержавного, проте без перебільшення народного свята в області проводиться флешмоб «Історія моєї вишиванки». Кожен бажаючий може написати історію про свою вишиванку, додати фото та розмістити цей допис у соціальні мережі Фейсбук.

 

Жителі області активно діляться розповідями про свої вишивані сорочки. Пропонуємо кілька таких історій, які, можливо, надихнуть і вас долучитися до тематичного флешмобу.

 

«Це не просто одяг! Це щось сакральне, особисте та таке рідне. Вишиванки – зашифрований генетичний код, наша історія, національна святиня. Це те, що створює особливий настрій, особливу атмосферу та навіює особливі емоції», – так починається допис про вишиванки Поліського академічного ансамблю пісні та танцю «Льонок».

Артисти ансамблю переконані, коли вони одягаються у вишиванки, які створені на основі орнаменту вишивки Полісся, емоції переповнюють і їх, і глядачів.

 

«Вишивати я почала ще зі студентських років. За ці роки вишила багато ікон, картин, рушників. Особливо захопилася вишивкою на одязі. Вишиваю не тільки для себе, але й для своїх рідних. Вважаю, що носити вишитий одяг – це круто, модно, шикарно і сучасно!», – переконана жителька Городниці Оксана Абукарова.

 

 

Про перші вишиванки своїх синів розповідає житомирянка Лариса Гуменюк:

«Це сімейне фото зроблене 24 серпня 1991 року, нашій сім’ї в цей день було п’ять років, а наша країна того дня стала незалежною. На чоловікові взірець вишиванки з ще радянського журналу».

 

Житомирянка Тетяна Докиль, переглядаючи під час карантину сімейні фотографії, знайшла усі світлини сина у вишиванках.

 

«Виявилося, що Святослав мав таку ж кількість вишиванок, скільки йому років. Сорочку син вдягав, починаючи від хрестин, релігійних та сімейних свят, закінчуючи загальноміськими та державними. Можна зробити окрему підбірку і відеороликів мами і сина у вишиванках»,  –йдеться у дописі.

Далі Тетяна Докиль ділиться історією саме своєї вишиванки:

 

«Особисто я маю вишиванку, яку вишила бабуся для моєї хрещеної, яка слугувала їй концертним вбранням. Тепер вона у мене і я це дуже ціную! Я радію, що вишитий одяг має неабияку популярність серед молоді».

 

 

Історію вишиванок своєї родини розповідає і Руслан Костюмінський з Ружинського району:

 

«Дещо розповім про історію вишиванок нашої молодої сім’ї. Історія не така і давня: у мене сорочка з’явилася близько 6 років тому, у дружини дещо пізніше, а наймолодша вишиванка у нашої донечки Сашуньки. А взагалі, одягаючи вишиванку, відчуваєш неабияку гордість та радість, що ти українець. Вишиванка необхідний атрибут кожного українця та кожної українки! Любіть Україну!».

 

 

Якщо ви маєте бажання долучитися до флешмобу та розповісти історію своєї вишиваної сорочки, залишайте фото та допис у Фейсбуці з хештегом #Історія_моєї_вишиванки

 

Нагадаємо, що заступниця голови ОДА Наталія Остапченко розповіла про значимість вишиванки саме для неї.

 

Версія для друку