Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Анатолій Душко взяв участь у заходах до 126-річчя з дня народження Віктора Косенка

25 Листопада 2022 • 09:26

Кіл-сть переглядів: 178

За традицією, що склалася, Житомирський музичний фаховий коледж імені В.С.Косенка Житомирської обласної ради щорічно 24 листопада проводить заходи до дня народження видатного українського композитора першої половини ХХ століття, піаніста та педагога Віктора Косенка, життя і творчість якого нерозривно пов’язані з Житомиром.

 

Цьогорічна програма урочистостей розпочалась із покладання квітів до пам’ятника Віктору Косенку та меморіальної дошки на будинку, де мешкав композитор.

 

Потім у приміщенні коледжу відбувся концерт вокальної та інструментальної музики українських композиторів Миколи Лисенка, Якова Степового, Кирила Стеценка, Віктора Косенка, Бориса Лятошинського, Михайла Скорульського, Левка Ревуцького, Мирослава Скорика та інших.

 

До заходів долучився начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко.

 

Відеозапис окремих номерів концертної програми до 126-річчя з дня народження Віктора Косенка дивіться ТУТ.

 

Довідково. Віктор Степанович Косенко (1896-1938) упродовж десяти років, що становить, по суті, половину періоду його активної музичної творчості, прожив у Житомирі. Тут він і його друзі-музиканти створили мистецьке середовище, яке не поступалося столичному. На життя молодий Косенко заробляв, ілюструючи музикою німі фільми. Сучасники розповідають, що глядачі бігали за ним від кінотеатру до кінотеатру, щоб послухати дивовижну гру музиканта: Косенко був феноменальним піаністом.

 

Віктор Косенко залишив після себе десятки творів, які увійшли до золотого фонду української фортепіанної музики. Серед них «Альбом дитячих п’єс», на якому зростало багато поколінь юних піаністів, а також етюди, прелюди, поеми, сонати, концерти, романси, твори для хору.

 

Крім того, він здійснював обробку, аранжування та гармонізацію народних пісень.

 

На фортепіанну музику композитора створений балет «Світанкова поема» (1973, оркестрування, згодом — Симфонічна сюїта Л. Колодуба, лібрето В. Тимофєєва), поставлений у Київському театрі опери і балету ім. Т. Шевченка і Донецькому театрі опери та балету.

 

#ВидатніПостатіЖитомирщини #ЖитомирщинаВражає #ВікторКосенко

 

 

Фоторепортаж – Євгеній Шестаков

 

Версія для друку