Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Патронатному вихователю гарантується: заробітна плата, кошти на виховання дитини та комплексна професійна підтримка

21 Листопада 2018 • 07:39

Кіл-сть переглядів: 204

Для допомоги дітям, які опинилися в складній життєвій ситуації, запроваджується нова форма виховання дітей – патронатний вихователь України. Патронатний вихователь може взяти в свою родину дитину на виховання на термін від 1 до 6 місяців. На кожну дитину держава виплачує соціальну допомогу, а батьки отримують кошти за оплату праці патронатних вихователів.

 

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин:

 

  • бувають випадки, коли через недбалість або жорстоке поводження дітям загрожує небезпека;

 

  • інколи у дітей хворіють або помирають батьки, й за ними нікому доглядати;

 

  • трапляється й так, що дітей залишають у пологових будинках ще при народженні, й доки триває документальне оформлення «відмови» мами, немовлята безпомічно чекають своєї долі в лікарняній палаті…

 

Коли батьки в силу складних життєвих обставин не можуть опікуватися дітьми, їх на певний час беруть на виховання професійні патронатні сім’ї.

 

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

 

Яка мета патронату над дитиною?

 

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості –вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

 

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

 

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз’єднанню родини.

 

Що це дасть патронатному вихователю: гарантовані заробітну плату, кошти на виховання дитини, комплексну професійну підтримку.

 

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги праці патронатного вихователя, а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (9205 грн). Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної.

 

Якщо ви не байдужі до долі дітей, які потрапили у складні життєві обставини, і маєте бажання стати патронатним вихователем, більш детальну інформацію ви можете отримати за телефоном: (0412) 47-44-07.

 

 

 

 

Версія для друку