Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На мадайнчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбулася презентація центру за моделлю Барнахус

29 Травня 2023 • 18:00

Кіл-сть переглядів: 219

Сьогодні на мадайнчику офіційного медіацентру Житомирської обласної військової адміністрації відбулася презентація центру захисту дітей-постраждалих від насильства, який буде працювати за моделлю Барнахус.

 

Житомирщина стала шостим регіоном України, який впровадив цю модель для захисту дітей. Загалом такі центри найближчим часом мають запрацювати в 11 областях.

 

Головне завдання таких центрів – мінімізувати при проведенні досудового розслідування травматичний вплив на дитину, яка стала жертвою насильства, чи є свідком якогось злочину. Модель Барнахус розповсюджена у країнах ЄС і передбачає проведення опитування дитини, щодо обставин злочину лише один раз. Після цього зібраними матеріалами зможуть користуватися усі правоохоронні органи, які залучені до слідчих дій. Також у центрах Бранахус, постраждалі будуть отримувати медичну та психологічну допомогу.

 

В умовах повномасштабної війни наявність таких центрів є особливо необхідною, адже діти зараз потерпають також від воєнних злочинів, скоєних ворогом.

 

Окрім центру за моделлю Барнахус, для надання допомоги громадянам, які постраждали від насильства, на Житомирищині працює 41 мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, з яких 14 утворено цього року. Також завдяки реалізації державної субвенції в області працює чотири служби підтримки постраждалих осіб. Це два притулки у Березівській та Романівській громадах, денний центр у Курненській громаді та спеціалізована служба у Семенівській громаді.

 

На відкриття центру Барнахус до Житомирщини сьогодні завітали керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні пані Джин Чой, представники Міністерства юстиції та Міністерства соціальної політики, Національної поліції, прокуратури, громадських та благодійних організацій, що опікуються захистом дітей.

 

Дякуємо усім, хто доклав зусиль для початку роботи центру Барнахус на Житомирщині.

 

Версія для друку