Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині виявлено нові вогнища Західного кукурудзяного жука

08 Вересня 2022 • 16:01

Кіл-сть переглядів: 281

При проведенні фітосанітарного моніторингу Державними фітосанітарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області виявлено нові вогнища Західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) на території ТОВ «Полісся» Коростенського району на площі 31,58 га. На даній території рішенням голови Коростенської районної військової адміністрації від 26.08.2022 року № 52 було запроваджено карантинний режим та затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації.

 

На даний час площа зараження Західним кукурудзяним жуком у Житомирській області сягає 1279,68 га, це 4 райони області – Житомирський, Бердичівський, Новоград-Волинський і Коростенський. На цих територіях запроваджено карантинний режим та здійснюються заходи по локалізації та ліквідації.

 

Фітосанітарні заходи

 

У разі виявлення жука застосовуються всі необхідні заходи з ліквідації первинного вогнища згідно з існуючим фітосанітарним законодавством. Для цього передбачено запобіжні, організаційні, агротехнічні, біологічні, хімічні заходи, а також використання стійких гібридів кукурудзи.

 

Ефективним агротехнічним заходом спрямованим на локалізацію і ліквідацію жука є сівозміна, що включає зернові, крім кукурудзи, багаторічні трави, конюшину, люцерну тощо. Поля кукурудзи, на яких виявлено первинні вогнища жука, переорюють після збирання врожаю і наступного року засівають іншими культурами. На цих полях забороняється висівання кукурудзи протягом трьох років. Застосування оранки, малосніжні та холодні зими зумовлюють глибше промерзання ґрунту і часткову загибель яєць шкідника.

 

Хімічний метод боротьби полягає в застосуванні проти личинок та дорослих комах інсектицидних препаратів. Для обробки насіння застосовують протравник Вітакс (8 л/т). Високоефективними в боротьбі з імаго західного кукурудзяного жука є використання препаратів: Фостран (1,5 л/га), Фараон (1,5 л/га), Резонанс (2,5 л/га) та Оперкот Акро (0,2 л/га). Дані препарати необхідно застосовувати в ранішні та вечірні години коли шкідник найбільш активний і інтенсивно живиться.

 

Нагадаємо, що агропідприємствами Житомирської області зібрано 98 % ранніх зернових та зернобобових культур.

 

Версія для друку