Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині вперше відбувся фестиваль вуличного кіно у Коростені

15 Вересня 2021 • 13:02

Кіл-сть переглядів: 134

У День українського кіно у місті Коростень на території парку «Древлянський» відбувся перший фестиваль вуличного кіно.

 

Організаторами фестивалю стали Державне агентство України з питань кіно, ГО «Житомирська кінокомісія» та Коростенська міська рада за підтримки Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики та Житомирської облдержадміністрації.

 

У заходах у рамках фестивалю взяли участь заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський, керівництво Коростенського району, народні депутати України – представники Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, голова Держкіно України Марина Кудерчук, директор-розпорядник Національного заслуженого хору ім. Г. Верьовки Ігор Курилів та громадськість.

 

Тисячі коростенців та гостей міста мали змогу просто неба насолодитися сучасним українським кіно. Загалом на фестивалі було представлено 30 стрічок конкурсної програми та 5 повнометражних фільмів позаконкурсної програми.

 

Показ тривав 18 годин поспіль на 3 майданчиках, який завершився виступом чоловічого квінтету Національного хору ім. Г. Верьовки, народної артистки України Марії Бурмаки та яскравим феєрверком.

 

У рамках фестивалю відбулася національна прем’єра фільму «Хор Верьовки Now», зйомки якого відбувалися, зокрема у будівлі Верховної Ради України. Документальний фільм не лише розповідає історію Національного заслуженого академічного народного хору, а й максимально передає чуттєву атмосферу української етніки.

 

Крім того, на фестивалі презентували історичний фільм Юрія Іллєнка «Легенда про Княгиню Ольгу» знятий у 1983 році. Це був один із перших масштабних показів цієї кінокартини з українським дубляжем. Презентував показ Пилип Іллєнко.

 

Заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський спільно з Головою Комітету Микитою Потураєвим і головою Держкіно України Мариною Кудерчук взяли участь у нагородженні переможців фестивалю.

 

Гран-прі за кращий короткометражний фільм отримала робота режисера Миколи Засеєва «Фаза».

 

Гран-прі за кращий аматорський фільм отримала стрічка «Пакєт» режисера Максима Мельника.

 

Гран-прі за кращий дитячий фільм нагородили картину «Історія України за 5 хвилин» режисера Олександра Даниленка.

«Житомирська ОДА ініціюватиме проведення подібних заходів й в інших громадах області. Ми бачимо зацікавленість молоді у подібних заходах, тому надаватимемо всебічну підтримку в роботі Житомирської кінокомісії, адже вуличне кіно вдало відповідає на нові виклики, зокрема пов’язані з пандемією коронавірусу», — сказав Віктор Градівський.

Також у рамках фестивалю відбулася робоча зустріч із представниками кінокомісій різних регіонів України та проведено круглий стіл на тему «Активізація ролі молоді в процесах творення і розвитку української кіноіндустрії», до якого були залучені молоді кінокритики з різних регіонів України та молодь міста Коростень.

 

Версія для друку