Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Олексій Любченко: Пожвавлення економіки та «Велике будівництво» – фактори зростання ВВП на 5,4 % в ІІ кварталі цього року

16 Серпня 2021 • 16:50

Кіл-сть переглядів: 162

За оперативною оцінкою Держстату, реальний ВВП у ІІ кварталі 2021 року збільшився на 5,4 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року після падіння на 2,2 %. За розрахунками Мінекономіки, обсяг ВВП у першому півріччі 2021 року збільшився на 1,7 % проти першої половини минулого року. Про це повідомив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко.

 

Розповідаючи про чинники, які сприяли зростанню ВВП, Олексій Любченко зазначив, що це відновлення активності практично у всіх видах економічної діяльності, активізація будівництва на тлі запуску програми іпотечного кредитування, нарощування обсягів реалізації проектів «Великого будівництва», сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках

 

«Спостерігаємо відновлення у виробничій сфері, зростання демонструють всі види економічної діяльності, окрім сільського господарства. Ці фактори дозволять компенсувати поточне відставання в економічному розвитку та утримувати до кінця року позитивний тренд. Наша мета – зростання ВВП на 4%», – підкреслив Олексій Любченко.

 

Зі свого боку Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України зазначив, що Урядом були запроваджені безпрецедентні заходи для підтримки бізнесу у період часів турбулентності, що виникли через пандемію: «Програма доступних кредитів 5-7-9 %, державна програма з підтримки бізнесу під час карантину, запровадження мораторію на перевірки та багато іншого. Держава мобілізувала всі доступні заходи, щоб зберегти роботу десятків тисяч українських компаній та сотні тисяч робочих місць. І вже отримали результати – стабільне зростання фактичного ВВП».

 

Основними чинниками зростання ВВП в ІІ кварталі цього року стали:

 

– Ознаки поступового відновлення та формування оптимістичних бізнес-настроїв через пом’якшення карантинних обмежень в економіці. За даними Національного банку, індекс очікувань ділової активності у червні сягнув найвищого значення з жовтня 2019 року і становив 51,6 п. проти 50,5 п. у травні 2021 року.

 

– Високий споживчий попит населення. Встановлення з 1 січня 2021 року мінімальної заробітної плати на рівні 6 тис. грн та, як наслідок, зростання середньомісячної заробітної плати на 16,5 % у ІІ кварталі 2021 році, порівняно з IІ кварталом минулого року.

 

– Сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках, (у ІІ кв. 2021 року у порівнянні з відповідним періодом 2020 року індекс цін на базові метали збільшився на 68,3 %, світові ціни на залізну руду – у 2,1 раза, на добрива – на 64,8%, на пшеницю – на 30,9 %, на кукурудзу – у 2 рази). За попередніми даними, експорт товарів та послуг у ІІ кв. 2021 року зріс на 45,1 % проти показника ІІ кварталу минулого року.

Версія для друку