Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Підсумки 2020 року: Віталій Бунечко про боротьбу з лісовими пожежами, нелегальними вирубками лісу та видобутком бурштину

29 Грудня 2020 • 08:00

Кіл-сть переглядів: 480

22 грудня на підсумковому брифінгу голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко розповів про досягнення у роботі у 2020 році, а також про виклики, з якими довелося зіштовхнутися. Серед проблемних питань, що потребували невідкладного вирішення, було визначено ряд екологічних – боротьба з лісовими пожежами, нелегальними вирубками лісу та видобутком бурштину.

 

За словами голови Житомирської облдержадміністрації, на закупівлю спеціалізованого обладнання, автотранспорту та спецодягу Житомирській області виділено кошти з резервного фонду державного бюджету України у розмірі понад 55 млн грн.

 

Станом на 01 грудня за кошти фонду придбано: 1 лісозаготівельну машину «Амкодор», 8 тракторів  марки «Беларус», 36 подрібнювачів «Канзас – 170», 11 причіпів та напівпричіпів, 15 лісопожежних модулів, 15 мотопомп, 1  автомобіль Красз.

 

Крім того, у поточному році державні лісогосподарські підприємства області за власні кошти закупили машини та механізми на суму 28,7 млн. грн: 10 тракторів  марки «Беларус»,  13  автомобілів (Вольксваген, Рено, Сузукі, Красз, Жак), 4 причіпи та напівпричіпи, 3 плуги, 2 гідронавантажувачі, 1 гідроманіпулятор, 1 ТСС (телевізійна система спостереження).

“У поточному році проведено відтворення лісів на площі більше 8 тисяч гектарів, що становить 120 відсотків до завдання. Із них, методом садіння та висівання лісу створено 4619 га лісових культур і на площі 1859 га відбулося природне поновлення. Також проведена значна робота з облаштування штучних водойм та обладнання їх пірсами для забору води. Тепер їх маємо 294 одиниці, всі вони нанесені на спеціальну карту із зазначенням координат”, — зазначив Віталій Бунечко.

Голова ОДА повідомив, що в області створюється інтегрована система охорони лісів від пожеж із нанесенням на карту мережі пожежних спостережних веж, водойм та лісопожежних станцій, а задля підвищення рівня оперативності у роботі створено мобільні рейдові групи для профілактики виникнення пожеж та незаконної вирубки лісу.

 

Віталій Бунечко підкреслив, що в Житомирській області вдвічі скорочено кількість та обсяг нелегальних вирубок лісів та на 100% запроваджено електронний облік деревини. За участю Житомирської ОДА за останні два місяці додатково придбано службові автомобілі та мотоцикли підвищеної прохідності для рейдової роботи працівників державної лісової охорони ДП «Овруцького лісгоспу» та ДП «Олевського лісгоспу». На підприємствах лісгоспів організоване цілодобове чергування із залученням державної екологічної інспекції, ДСНС та правоохоронних органів, особливо у вихідні та святкові дні.

“Ми переглянули підходи до планування лісових насаджень, забезпечення логістики на випадок надзвичайних ситуацій. Запроваджуємо систему відеоспостереження задля запобігання пожеж, а також систему контролю та спостереження за ситуацією в лісі із застосуванням GPS-трекерів”, — підкреслив голова Житомирської ОДА.

Під час брифінгу Віталій Бунечко також звернув увагу на стан справ у районах області, де донедавна відбувався нелегальний видобуток бурштину.

“Вкінці грудня відбудеться аукціон з продажу бурштиноносної ділянки на Житомирщині. На попередньому аукціоні її вартість сягнула 10 млн грн. Але переможець не завершив усі необхідні процедури для отримання права на розробку ділянки. Тож очікуємо на ефективного власника напередодні нового року”, — наголосив голова Житомирської ОДА.

Крім цього, він зазначив, що завдяки спільним зусиллям поліції, СБУ, лісників та облдержадміністрації заходи з боротьби з нелегальним видобутком бурштини у 2020 році дали результат. Так, у I кварталі цього року силовики виявили лише 3 факти незаконного видобування та перевезення бурштину (у 2019 році — 23). У ІІ та III кварталах таких випадків правоохоронцями більше не фіксувалось.

Що розповів під час брифінгу Віталій Бунечко про боротьбу із пандемією COVID-19 на Житомирщині читайте ТУТ

 

Версія для друку