Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Профілактика ботулізму: інформує МОЗ України

17 Серпня 2022 • 12:05

Кіл-сть переглядів: 229

Гостре токсико-інфекційне захворювання ботулізм ‒ це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму.

 

Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.

 

Рекомендації

.

Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

 

Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

 

Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

 

Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

 

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12 – 24 години після споживання зараженої їжі, але можуть виникнути й раніше (уже за дві години).

 

Негайно зверніться до лікаря, якщо:

.

відчуваєте порушення близького зору, або у вас сильно виражена сухість у роті; вам важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); у вас підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення;

 

є короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім ‒ стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

 

Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (сироватки, імуноглобуліну). Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.

 

 

Версія для друку