Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Новограді-Волинському заклали “перший камінь” на місці майбутньої архітектурно-меморіальної композиції до 150-річчя Лесі Українки

09 Грудня 2020 • 08:25

Кіл-сть переглядів: 182

08 грудня на території Літературно-меморіального музею Лесі Українки у м. Новограді-Волинському відкрито символічний знак про те, що на цьому місці буде встановлено архітектурно-меморіальну композицію – літературно-мистецьку книгу родини Косачів, присвячену 150-й річниці з дня народження Лесі Українки.

 

На захід завітали директор Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Максим Обшта, секретар Новоград-Волинської міської ради Оксана Гвозденко, заступниця міського голови Новоград-Волинської міської ради Наталя Борис, директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов, завідувачка Літературно-меморіального музею Лесі Українки в м. Новограді-Волинському Віра Римська, а також представники з Хмельниччини. 

 

Ініціатором встановлення та автором майбутнього пам’ятника стала Світлана Лелях-Бегутова – митець-винахідник з Нетішина, лауреат премії ім. Лесі Українки Житомирського обласного відділення УФК.

 

За словами автора пам’ятника, книга матиме два розділи: історичне минуле та вшанування пам’яті родини Косачів. Буде зображена сім`я Косачів: батьки – Петро Антонович, Ольга Петрівна та троє дітей, які народилися у Новограді-Волинському – Михайло, Лариса та Ольга. Історична довідка про сім’ю Косачів звягельського періоду життя та їхню діяльність.

.

Особливу увагу приділено будинку Окружків, де 13 лютого (за старим стилем) 1871 року народилася видатна поетеса. Будуть викарбувані роки заснування літературно-меморіального музею Лесі Українки у м. Новограді-Волинському, зображено портрет видатної поетеси, присвята до ювілейної дати.

.

Крім того, присутні ознайомились із ходом ремонтних робіт у меморіальній частині музею, де народилися Леся Українка, завершити які планується до кінця року.

 

Зазначені заходи проводяться в рамках підготовки до відзначення 150-й річниці з дня народження Лесі Українки, яке святкуватиметься у 2021 році.

 

Версія для друку