Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі презентовано елемент нематеріальної культурної спадщини України – приготування обрядової страви «Крупки»

19 Серпня 2022 • 15:02

Кіл-сть переглядів: 1 186

Сьогодні, 19 серпня, поблизу Житомирського академічного обласного театру ляльок відбулася презентація елементу нематеріальної культурної спадщини України – приготування обрядової страви «Крупки» с. Мостове Андрушівської громади Житомирської області.

 

Участь у заході взяли начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко, представники відділу культури та туризму Андрушівської міської ради, творчі колективи, громадськість та ЗМІ.

 

Так, народний фольклорний колектив «Затишок» села Мостове під власне виконання народних пісень провів майстер-клас з приготування обрядової страви.

 

Також під час заходу діяла виставка-презентація туристичної локації – гастрономічна та фестивальна привабливість Андрушівської громади, а також благодійний аукціон на підтримку Збройних Сил України.

 

Наприкінці дійства всіх охочих пригостили автентичною стравою «Крупки» та традиційними стравами, які готують на Яблучний Спас.

 

Крім того, Анатолій Душко відзначив представників відділу культури та туризму Андрушівської міської ради відомчими нагородами.

«Ми надзвичайно горді тим, що Житомирщина представлена в Національному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Андрушівська громада є цікавою туристичною територією, завдячуючи своїм гастрономічним традиціям, однією з яких є приготування обрядової страви «Крупки». Дякую Андрушівській міській раді та Мостівській сільській раді за збереження та популяризацію культурної спадщини нашого краю та України в цілому», – сказав Анатолій Душко.

Довідково. Традиція приготування обрядової страви «Крупки» у селі Мостове Андрушівської громади Житомирської області у 2022 році увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України за охоронним номером 039.нкс відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики України від 06 липня 2022 року № 228.

 

«Крупки» – це унікальна страва з оригінальною назвою, технологія приготування якої відома лише жителям села Мостове. Кількість носіїв 335 осіб віком від 10 до 101 року.

 

Обрядова страва «Крупки» відома щонайменше триста років. Це автентична обрядова страва давнього, можливо, дохристиянського походження, яка збереглася в єдиному селі Мостове Андрушівського району. Спочатку це була святкова страва, адже її  складові – яйця, курятина та біла мука були досить дорогими продуктами. Приготування «крупок» обов’язково супроводжувалося піснями відповідного змісту – обрядовими (весільними, зеленосвятськими, купальськими, поховально-поминальними), ліричними тощо.

 

Ця досить непроста за технологією приготування та трудомістка страва потребує не лише вміння, а й неабиякої витримки та передається від старших господинь молодшим. Мало знати рецептуру «крупок», важливо бачити й перейняти сам процес їх приготування. Оскільки це дуже довготривала, складна та клопітка страва, здебільшого в селі її готують до святкових та урочистих подій. Певна частина жителів громади села Мостове володіє хоча б елементарними чи теоретичними знаннями з їх приготування.

 

Одним з головних носіїв цієї оригінальної страви та активним її популяризатором в обрамленні місцевої обрядовості є фольклорний ансамбль «Затишок», що діє при Мостівському центрі дозвілля.

 

За період з 2018 до 2022 рр. на теренах ареалу даного елементу були проведені народознавчі уроки в місцевій школі з ознайомлення та опанування технологією приготування «крупок», здійснені нові відеозаписи з фіксацією передачі майстерності качання «крупок» від старших господинь – наймолодшим із родини Іванових-Призюк.

 

27 листопада 2018 року в УЦКД відбулося засідання Експертної комісії Всеукраїнського відкритого конкурсу програм збереження і розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини «ЖИВА ТРАДИЦІЯ», де елемент нематеріальної культурної спадщини обрядова страва «Крупки» увійшов до 10 кращих програм.

 

У 2019 році надрукований буклет елемента «Крупки» – «Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини обрядова страва «Крупки»», який був презентований на Всеукраїнському фестивалі дитячої творчості «ДивоГрайлики» 31 травня 2019 року в місті Андрушівка.

 

 

 

Версія для друку