Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Україна та Польща співпрацюватимуть у створенні університетських лікарень та центрів симуляційної медицини

23 Червня 2022 • 11:02

Кіл-сть переглядів: 312

Під час візиту до Республіки Польща українська делегація на чолі з Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком відвідала Центр симуляційної медицини Люблінського медичного університету (ЛМУ), який має репутацію зразкового та одного з кращих не лише у Польщі, але і в Європі. Члени делегації, до якої увійшли також заступники Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак і Богдан Боруховський, поспілкувалися з проректором ЛМУ професором Камілом Торресом, який є керівником Центру симуляційної медицини, на тему організації мережі аналогічних інноваційних центрів в Україні.

 

«Процес створення університетських клінік та лікарень в Україні є незворотнім. Адже, функціонування клінік — це стратегія розвитку для вищої медичної освіти, її майбутнє. Не може успішно розвиватися університет та готувати конкурентних фахівців, якщо у нього відсутня власна клінічна база для навчання. У нашому баченні, університетська клініка — це насамперед потужна, велика і багатопрофільна лікарня, що створює можливості для навчання та досліджень», — зазначив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

 

Нині Центр симуляційної медицини ЛМУ є ідеальною платформою для опанування майбутніми лікарями практичних навичок. Ця навчальна база облаштована як сучасна повноцінна лікарня, що укомплектована новими моделями обладнання і медичної техніки, але, при цьому, пацієнтів замінили манекени, які максимально пристосовані до вивчення симптоматики, проведення медичних маніпуляцій та оперативних втручань. Окрім того, у центрі функціонує комп’ютерний контроль знань та система моніторингу виконання практичних завдань, що забезпечують об’єктивність оцінювання рівня підготовки здобувачів медичної освіти.

 

Мета центру – цілком навчально-тренувальна. Тут свої практичні навички відшліфовують майбутні акушери, парамедики та студенти лікарської справи. Також тут є різні зали інтенсивної терапії, операційні зали, палати для важкохворих, стоматологічні кабінети, де використовуються тренажери та моделі, що допомагають майбутнім лікарям вдосконалювати техніки для надання оперативної медичної допомоги різного профілю.

 

Важливо, що зали з симульованими пацієнтами забезпечують навчання майбутніх лікарів навичкам комунікації з пацієнтами та їхніми родичами, а також тому, як діяти та інформувати пацієнта в тій чи іншій ситуації.

 

Українська та польська сторони домовилися про подальшу співпрацю у напрямку створення багатопрофільних університетських лікарень та симуляційних центрів при кожному з медичних університетів у рамках програми з відновлення України.

 

Оскільки симуляційна медицина відкриває нові можливості та перспективи у підвищенні рівня практичної підготовки медика, вона використовується для навчання майбутніх лікарів та медичних сестер базовим клінічним навичкам, розвитку професійної компетентності дипломованих фахівців, а також як метод запобігання лікарським помилкам задля підвищення безпеки пацієнтів.

 

У ході візиту представники МОЗ України також відвідали дві університетські лікарні міста Люблін для того, щоб детально вивчити досвід будівництва та організації подібних закладів з метою його подальшого застосування в Україні.

 

На базі цих університетських лікарень здійснюється практична підготовка студентів-медиків, а також післядипломне навчання та безперервний професійний розвиток дипломованих лікарів і медичних сестер. Навчають студентів та слухачів як викладачі медичних університетів, так і високодосвідчені лікарі-практики.

 

Для України вивчення та перейняття успішного європейського досвіду щодо створення університетських лікарень та сучасних центрів симуляційної медицини стане однією з ключових складових плану відновлення мережі українських медичних закладів у воєнний та післявоєнний періоди.

 

Версія для друку