Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Уряд схвалив «Стратегію розвитку читання» в Україні на десятиліття

24 Березня 2023 • 16:11

Кіл-сть переглядів: 272

Кабінет міністрів України схвалив стратегію розвитку читання на 2023–2032 роки «Читання як життєва стратегія». Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Реалізація цієї стратегії має створити умови для формування звички й потреби у читанні у всіх українців, що, як кажуть у міністерстві, є складовою гуманітарної безпеки України.

«Ситуація в Україні є особливо гострою: надто замала кількість виданих книжок на душу населення, а показники кількості населення, що читає, стрімко падають», – підкреслюють у Мінкульті.

За їх словами, на сьогодні читання як життєва практика в Україні почало поступатись споживанню «швидкої» інформації із соціальних мереж, доступному відеоконтенту і телебаченню.

«Ми маємо підтримувати наших видавців, авторів, перекладачів, створювати сприятливі економічні умови для розвитку бізнесу в сфері книговидання та книгорозповсюдження», – сказав міністр культури Олександр Ткаченко.

Реалізація цієї стратегії буде відбуватися за двома напрямами:

 

підтримка та розвиток книжкової екосистеми», в результаті якого читачі матимуть доступ до якісної різножанрової книги, насамперед українськомовної, у різних форматах відповідно до потреб;

 

формування звички і потреби в читанні», в результаті якого люди і спільноти обиратимуть читання як свідому та регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.

 

Моніторинг та оцінку результативності реалізації Стратегії здійснюватиме МКІП із залученням представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та наукових установ.

Версія для друку