Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Відбудуємо Житомирщину разом: в області активно відновлюється пошкоджена ворогом інфраструктура

10 Червня 2022 • 09:43

Кіл-сть переглядів: 336

Про це повідомив під час пресконференції начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та зазначив, що роботи тривають у багатьох містах та громадах області.

 

Перш за все, на сьогодні вже обстежено та оцінено більшість об’єктів й територій, що постраждали внаслідок воєнних дій.

 

Вже кілька тижнів будівельники ремонтують приватні та багатоквартирні будинки в Овручі. За цей час вдалося замінити вже понад 200 вікон, які були пошкоджені вибуховою хвилею.

 

У Житомирі продовжується встановлення нових вікон у КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради, КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради, а також в адміністративних приміщеннях та будівлі Житомирського окружного адміністративного суду.

 

Загальна площа вибитих та пошкоджених вікон в області станом на зараз становить понад 17 тис. м2.

«Незважаючи на наші зусилля, маємо розуміти, що процес відновлення може бути досить тривалим. Адже ворог не припиняє зусиль знищити Україну. Яскравим прикладом цьому є один із навчальних закладів в Овручі, де вже тричі через бомбардування вибиває встановлені вікна. Така сама ситуація і в Малині», – сказав начальник Житомирської ОВА.

Також тривають роботи з відновлення дорожньої інфраструктури Житомирщини, яка постраждала від дій російських окупантів. Як наголосив Віталій Бунечко, одним із найважливіших завдань є будівництво переправ на напрямках, де через руйнування мостів було відсутнє нормальне сполучення між населеними пунктами області.

 

За останні два місяці на території області було влаштовано вже 5 тимчасових переправ замість зруйнованих під час війни мостів: три у Коростенському районі та по одній на міжнародній трасі М-06 (в районі с. Царівка) та трасі М-07.

 

Загалом у Житомирській області за період військової агресії росії постраждало 14 дорожніх автошляхів.

 

Як поінформував керівник ОВА, важливою подією стане будівництво у Житомирі та Коростені багатоповерхових будинків для переселенців. Це кілька сотень квартир для людей, які вимушені були тікати від війни та залишилися без даху над головою. Житомирська область включена до переліку 10 регіонів, які входять у державну програму забезпечення житлом переселенців.

«Ми плануємо будувати не модульні тимчасові споруди, а нормальні багатоквартирні будинки. Наразі мова йде про їх будівництво у Житомирі та Коростені. Вже є проєкти, які можна реалізувати. Квартири будуть надаватися в першу чергу тим людям, які найбільше потребують житла. Зокрема мова йде про багатодітні сім’ї. Ми вже почали складати відповідні списки. Адже є багато переселенців, які до цього часу проживають у людей, які їх прихистили. Багато перебуває у не дуже комфортних умовах, тому ми прагнемо це змінити якнайшвидше. Звісно це залежатиме й від державної підтримки та можливо іноземних партнерів», – зазначив Віталій Бунечко.

Президент України підписав Закон щодо спрощення процедур у сфері містобудівної діяльності в умовах воєнного стану, значно прискорить та спростить відбудову наших міст та сіл.

Версія для друку