Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віталій Бунечко: У найскладніші для України часи добровольці завжди першими стають на її захист. ВІДЕО

14 Березня 2023 • 11:43

Кіл-сть переглядів: 265

Сьогодні, 14 березня, у Житомирі відзначили День українського добровольця. Участь у меморіальних заходах взяв начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, його заступник Юрій Денисовець, представники Житомирської обласної ради, Житомирської міської ради, військових формувань області, громадськість, духовенство та ЗМІ.

 

Учасники заходу вшанували полеглих героїв-добровольців хвилиною мовчання, а також поклали квіти до пам’ятного знаку «Захисникам України у війні з російським агресором» на майдані Соборному. Також учасники взяли участь у спільній молитві за упокій загиблих захисників України.

«Сьогодні ми вшановуємо справжніх захисників, героїв нашої країни, уособлення нашого вільного духу, щирої самопожертви та відчайдушної відваги – українських добровольців. У найскладніші для нашої Держави часи вони завжди першими стають на її захист. Їхні вчинки та подвиг у боротьбі за Свободу та Незалежність України назавжди залишаться в новітній історії та пам’яті мільйонів українців», — зазначив Віталій Бунечко.

Довідково. 14 березня 2014-го на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців Самооборони Майдану. Вони сформували перший добровольчий батальйон для захисту України від російської гібридної агресії на Сході. Навесні того ж року виникла низка добровольчих формувань – як поза державними структурами, так і при облдержадміністраціях, Нацгвардії, поліції.

 

У боях 2014–2015 років російсько-української війни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом трансформувалися у військові частини силових структур.

 

Наступний сплеск масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – на початку 2022 років. На тлі загрози повномасштабної війни в країні формувалися підрозділи територіальної оборони. А після широкомасштабного вторгнення люди просто заполонили військкомати. Зараз Сили територіальної оборони є наймолодшим родом військ в українській армії.

 

Версія для друку