#ЖитомирщинаВражає: 19 серпня в Житомирі буде презентовано елемент нематеріальної культурної спадщини України – приготування обрядової страви «Крупки»

18 Серпня 2022 • 16:35
Кіл-сть переглядів: 330
Про це повідомляє Управління культури та туризму Житомирської ОВА.
Традиція приготування обрядової страви «Крупки» у селі Мостове Андрушівської громади Житомирської області увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України за охоронним номером 039.нкс відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики України від 06 липня 2022 року № 228.
Презентація елементу нематеріальної культурної спадщини України відбудеться 19 серпня у Житомирі.
Де? Біля Житомирського академічного обласного театру ляльок (вул. Михайлівська,7).
Коли? Початок о 12:00.
Про шлях внесення елементу до Національного переліку елементів НКС України та про акцію «Крупки качаємо – ЗСУ допомагаємо» розповість начальниця відділу культури та туризму Андрушівської міської ради Наталія Рудницька.
Також заплановано проведення:
виставки-презентації туристичної локації – гастрономічна та фестивальна привабливість Андрушівської громади;
майстер-класу з приготування обрядової страви від народного фольклорного колективу «Затишок» села Мостове з оспівуванням народними піснями.
Після чого всіх охочих пригощатимуть автентичною стравою «Крупки» та традиційними стравами, які готують на Яблучний Спас.
Житомирська ОВА запрошує жителів та гостей області до участі у презентації! Не пропустіть унікальну можливість поринути в світ української культури!
Довідково. Обрядова страва «Крупки» – це унікальна страва з оригінальною назвою, технологія приготування якої відома лише жителям села Мостове. Кількість носіїв 335 осіб віком від 10 до 101 року.
Обрядова страва «Крупки» відома щонайменше триста років. Це автентична обрядова страва давнього, можливо, дохристиянського походження, яка збереглася в єдиному селі Мостове Андрушівського району. Спочатку це була святкова страва, адже її складові – яйця, курятина та біла мука були досить дорогими продуктами. Приготування «крупок» обов’язково супроводжувалося піснями відповідного змісту – обрядовими (весільними, зеленосвятськими, купальськими, поховально-поминальними), ліричними тощо.
Ця досить непроста за технологією приготування та трудомістка страва потребує не лише вміння, а й неабиякої витримки та передається від старших господинь молодшим. Мало знати рецептуру «крупок», важливо бачити й перейняти сам процес їх приготування. Оскільки це дуже довготривала, складна та клопітка страва, здебільшого в селі її готують до святкових та урочистих подій. Певна частина жителів громади села Мостове володіє хоча б елементарними чи теоретичними знаннями з їх приготування.
Одним з головних носіїв цієї оригінальної страви та активним її популяризатором в обрамленні місцевої обрядовості є фольклорний ансамбль «Затишок», що діє при Мостівському центрі дозвілля.
За період з 2018 до 2022 рр. на теренах ареалу даного елементу були проведені народознавчі уроки в місцевій школі з ознайомлення та опанування технологією приготування «крупок», здійснені нові відеозаписи з фіксацією передачі майстерності качання «крупок» від старших господинь – наймолодшим із родини Іванових-Призюк.
27 листопада 2018 року в УЦКД відбулося засідання Експертної комісії Всеукраїнського відкритого конкурсу програм збереження і розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини «ЖИВА ТРАДИЦІЯ», де елемент нематеріальної культурної спадщини обрядова страва «Крупки» увійшов до 10 кращих програм.
У 2019 році надрукований буклет елемента «Крупки» – «Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини обрядова страва «Крупки»», який був презентований на Всеукраїнському фестивалі дитячої творчості «ДивоГрайлики» 31 травня 2019 року в місті Андрушівка.
У 2022 році «Крупки» за номером 039 нкс увійшли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України”.