Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Звернення Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до Щорічної конференції ОБСЄ з огляду питань безпеки 2022

29 Червня 2022 • 11:42

Кіл-сть переглядів: 100

Пане Голово,

Шановні учасники,

 

Я вдячний Польському головуванню в ОБСЄ за керівництво Організацією в часи екзистенційних викликів і за захист принципів і зобов’язань ОБСЄ.

 

Я поставлю одне запитання, яке висить у повітрі: що досі робить представник росії за цим столом?

 

Яка додана вартість участі росії в ОБСЄ після того, як вона порушила всі десять фундаментальних принципів Гельсинського заключного акта? Яким чином росія сприяє безпеці та співробітництву в Європі, крім того, що руйнує їх? Чому їй досі дозволено зловживати платформою ОБСЄ для поширення неправдивих наративів та дезінформації?

 

Зрозуміло, що після всього, що наробила росія, вона не повинна бути за цим столом. Кажуть, в ОБСЄ немає відповідних механізмів призупинення повноважень. Що ж, тоді створіть таку процедуру і виженіть їх. Ми знаходимося у тій точці, коли вибір стоїть між створенням прецеденту або дозволом росії зруйнувати ОБСЄ. Деякі міжнародні організації, наприклад Рада Європи, вже вжили заходів для захисту своїх принципів і вигнали росію.

 

росія завдавала послідовної шкоди ОБСЄ, це частина їхньої стратегії. Ось лише кілька прикладів. За два дні закінчується мандат Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Лише тому, що росія в односторонньому порядку перешкодила його продовженню. росія регулярно шантажує Організацію, коли йдеться про сприяння правам людини та основним свободам на просторі ОБСЄ.

 

Незадовго до початку нинішньої повномасштабної війни Україна намагалася використати інструментарій ОБСЄ для зниження ризиків у Європі. Зіткнувшись із безпрецедентним нарощуванням військової присутності росії на наших кордонах, за два тижні до вторгнення ми офіційно застосували механізм зниження ризиків відповідно до Віденського документа. росія проігнорувала це і продовжила стягувати війська, що завершилося повномасштабним вторгненням.

 

Протягом місяців перед тим, як перші російські ракети вдарили по Києву 24 лютого, росія робила вигляд, що шукає дипломатичний шлях. Насправді вони готувалися до війни і знали, що розпочнуть її. Хочу нагадати всім, що на міністерському засіданні ОБСЄ в Стокгольмі 1 грудня минулого року міністр закордонних справ росії сергій лавров відкрито погрожував, що росія повторить грузинський сценарій в Україні.

 

росія роками готувалася до великої війни в Європі. Вона мілітаризувала Крим і прилеглі акваторії, проводила примусову паспортизацію та призов на військову службу на окупованих територіях України, а також послідовно витіснила присутність ОБСЄ з регіону.

 

росії надто довго потурали, і тепер нам доводиться мати справу з монстром, який руйнує все на своєму шляху. путін відкрито заявив свої агресивні плани відновлення радянської імперії – по суті, завоювання сусідніх суверенних держав. Члени російського політичного істеблішменту регулярно погрожують іншим країнам ядерними ударами. Нагадаю всім, що йдеться про одного з постійних членів Ради Безпеки ООН, якому світове співтовариство доручило зберігати міжнародний мир і безпеку, а не руйнувати їх.

 

кремль прагне знищити українську державу, українську політичну незалежність і суверенітет, знищити українську націю як таку. У переслідуванні цієї мети жорстокість москви не знає меж і доходить до масштабних звірств проти мирного населення, зґвалтувань, пограбувань, депортацій, руйнування інфраструктури та культурної спадщини. російська артилерія знищує цілі міста. росія також тероризує мирні українські міста ударами ракет великої дальності. Нещодавні удари у житловий будинок у Києві та переповнений торговельний центр у Кременчуці є останніми жахливими воєнними злочинами, які забрали життя десятків невинних українців.

 

Моє послання сьогодні чітке: більше жодної безкарності для росії. У цьому контексті, я вітаю зусилля ОБСЄ з документування воєнних злочинів, зокрема через активацію московського механізму. Ми будемо використовувати всі доступні інструменти, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у російських військових злочинах, незалежно від того, скільки часу це займе.

 

Останнє, але не менш важливе. Україна ніколи не бажала цієї війни, і ми прагнемо миру більше, ніж будь-хто інший у цьому світі. Але оскільки путін залишається повністю зосередженим на досягненні своїх імперіалістичних цілей за допомогою сили, його шлях до столу переговорів пролягає виключно через поразки на полі бою. Я впевнений, що Україна переможе. Насправді, перемога України в інтересах усіх, включно з ОБСЄ, тому що вона відновить мир, справедливість і безпеку в Європі. Питання в ціні, яку за це доведеться заплатити Україні і всій Європі.

 

ОБСЄ має зробити важкий вибір. Залишити все, як є, і дозволити росії зруйнувати Організацію, або вжити заходів і знайти спосіб призупинити повноваження росії. Формалізм тут не допоможе. У часи, коли на карту поставлене майбутнє безпекового порядку в Європі, необхідні рішучі дії. Якщо для цього потрібно створити прецедент, створіть його.

 

Я все ще сподіваюся, що наша колективна відданість десяти принципам Гельсінського Заключного акта переважить над жорстокою силою, яка прагне їх знищити.

 

Дякую, пане Голово.

 

Версія для друку