Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Із жовтня родини Житомирщини отримуватимуть субсидії та пільги готівкою, – Юрій Прокопець

26 Вересня 2019 • 14:49

Кіл-сть переглядів: 162

Із жовтня 2019 року домогосподарства та «пільговики» на Житомирщині отримуватимуть субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг у монетизованій формі. Виплату такої допомоги здійснюватимуть місцеві органи соціального захисту населення в області.

 

Про це повідомив директор департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Юрій Прокопець сьогодні, 26 вересня, під час брифінгу.

 

«Станом на 19 вересня цього року житлову субсидію в області отримує 103,9 тис. домогосподарств, а це – 21,9% родин на Житомирщині. Якщо родині автоматично перепризначали субсидію у травні цього року, то у жовтні не потрібно звертатися за житловою субсидією на опалювальний період 2019/2020 року. У такому випадку органи соцзахисту здійснять автоматично розрахунок після отримання інформації про доходи за 1-2 квартали 2019 року. Проте якщо у травні родині відмовили у призначенні житлової субсидії, то таке домогосподарство вже зараз може повторно звернутися за призначенням субсидії», – розповів Юрій Прокопець.

 

Директор департаменту наголосив на тому, що у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у будинку осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг подаються нові заява та декларація.

 

Заяву та декларацію для призначення житлової субсидії можна подати як до місцевих органів соцзахисту, так і через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

 

Пенсіонери та інші громадяни, які отримували житлову субсидію через уповноважені банки готівкою та безготівковою формами через «Ощадбанк», будуть продовжувати отримувати її в банківській установі. Інші громадяни, які матимуть субсидію і не нададуть банківські рахунки до органів соцзахисту населення, будуть отримувати житлову субсидію на поштовому відділенні зв’язку.

 

Домогосподарства, в яких житлова субсидія перевищуватиме 5 тис. грн, будуть отримувати її у безготівковій формі.

 

Детально про те, як оформити житлову субсидію на цей опалювальний період, читайте ТУТ.

 

Крім цього, з 1 жовтня для пільговиків розпочинається монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

 

Наразі на Житомирщині обліковується понад 400 тис. осіб різних пільгових категорій, з яких понад 100 тис. осіб отримують пільги за спожиті житлово-комунальні послуги.

 

«Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматизованому режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Водночас, за заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до початку опалювального сезону, виплата пільги буде здійснюватися у грошовій готівковій формі через їх особисті рахунки в «Ощадбанку» або через почтові відділення «Укрпошта», – наголосив Юрій Прокопець.

 

Таким чином пільговики зможуть зняти кошти з власного рахунку у будь-який зручний час та самостійно щомісяця розраховуватись за комунальні послуги.

 

Довідково: Упродовж 8 місяців 2019 року субсидію на житлово-комунальні послуги нарахували на загальну суму 866 млн грн. Середній розмір субсидії у серпні становив 124,2 грн. Субсидію для придбання твердого палива та скрапленого газу призначили на загальну суму 104,6 млн грн. Середній розмір субсидії на тверде паливо і скраплений газ становить 3557,2 грн.

 

На кінець минулого опалювального сезону житлову субсидію отримувало 172,7 тис. домогосподарств – 36,4% домогосподарств області.

 

Версія для друку