Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Рятувальники продовжують боротьбу з вогнем в Овруцькому районі, жителів згорілих сіл переселяють до сусідніх

17 Квітня 2020 • 16:54

Кіл-сть переглядів: 3 239

Відповідне рішення про евакуацію та переселення жителів згорілих сіл прийняли під час обласного оперативного штабу для координації дій з організації виконання заходів протидії пожежам у природних екосистемах області протягом пожежонебезпечного періоду 2020 року.

 

Засідання новоствореного штабу терміново провели сьогодні вранці, 17 квітня, в Овручі. Про це розповідає перший заступник голови ОДА, керівник обласного штабу Володимир Федоренко.

 

За його словами, для боротьби з пожежею в Овруцькому районі направлена додаткова техніка з інших районів. Адже вогонь охопив кілька сіл, у людей згоріли домівки, сильний вітер сприяє захопленню нових площ вогнем. Усіх жителів згорілих сіл евакуювали та переселили до сусідніх сіл, зокрема до села Гладковичі.

 

Нагадаємо, що вчора надвечір (16 квітня) рятувальники отримали інформацію про лісові пожежі в Овруцькому районі. Серед причин загоряння, за словами місцевих жителів, стала також діяльність людей, які після прибирання на цвинтарі села Першотравневе підпалили сміття, внаслідок чого вогонь перекинувся на дерева, а згодом розповсюдився і на інші сусідні населені пункти.

 

Підпалена суха трава та сміття сприяли швидкому розповсюдженню полум’я. Вогонь був верховим, що ускладнювало боротьбу з пожежею. У результаті пожежа дісталася до сусідніх сіл: Бережесть, Кам’янівка, Магдин, Личмани.

 

За інформацією Управління ДСНС України в Житомирській області, наразі ще тривають роботи з надання допомоги працівникам лісгоспів у гасінні лісових пожеж у Виступовицькому лісництві ДП «Овруцьке СЛГ» (с. Рудня) та Бережестському лісництві ДП «Овруцьке ЛГ» (с. Бережесть) Овруцького району.

 

Також вогнеборці залученні до гасіння пожеж у Поясківському лісництві ДП «Білокоровицьке ЛГ», Журжовицькому лісництві ДП «Олевське ЛГ»  та Олевському лісництві ДП «Олевське ЛГ» Олевського району.

 

«Усі загоряння виникли 16 квітня. Вогняну стихію посилює сильний поривчастий вітер. Через це вогонь поширюється з великою швидкістю та за лічені секунди охоплює значні території. Станом на 13:00 (17 квітня – ред.) на ліквідації пожеж працюють 71 рятувальник та 17 спецавтомобілів, 311 працівників лісництв та 25 одиниць техніки. Також залучено 3 літаки АН-32П від ДСНС», – йдеться у повідомленні рятувальників.

 

У свою чергу Житомирське обласне управління лісого та мисливського господарства інформує, що 16 квітня 2020 року на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру більше 30м/с вогонь швидко розповсюдився на великі площі лісів.

 

«Понад 1,5 тисячі лісівників Житомирщини рятують ліси від вогню. Ще стільки ж працівників лісгоспів ж проводять патрулювання лісів, аби попередити нові випадки пожеж. Ситуація складна, але держлісохорона докладає максимум зусиль, щоб тримати її під контролем і не допустити збільшення пожеж», –повідомляє Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький.

 

Також він інформує, що до гасіння лісових пожеж на Житомирщині залучається лісова охорона лісгоспів з інших областей України. Наразі з додатковою технікою направлені працівники з Вінниччини, Волині, Черкащини, Київщини та Чернігівщини.

 

На цей час найбільші площі охоплені вогнем в Овруцькому спецлісгоспі поблизу митного посту Виступовичі. Лісівникам та рятувальникам вдалося оперативно відбити полум’я від населеного пункту і зупинити поширення пожежі на митний пост «Виступовичі».

 

Велика пожежа виникла вночі в Овруцькому лісгоспі. Лісгосп спрямував на гасіння усі наявні в підприємстві сили.

 

Станом на 9 годину ранку пожежа в Попільнянському лісгоспі – ліквідована, у Городницькому та Лугинському локалізована.

 

Словечанські лісівники осередки загорянь, які вчора вирували на території підприємства, частково локалізували.

 

Нині триває локалізація та ліквідація 27 великих лісових. З них 14 пожеж вже локалізовані на орієнтовній площі майже 2 тис. га., залучено більше 100 одиниць техніки, працює авіація.

 

Вогняну стихію посилює сильний поривчастий вітер. Через це вогонь поширюється з великою швидкістю, полум’я досягає висоти дерев та за лічені секунди охоплює значні території.

 

Працівники лісової охорони державних лісогосподарських підприємств фактично впродовж двох тижнів вдень та вночі гасять лісові пожежі.

 

 

Версія для друку