Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі відбувся творчий вечір до 50-літнього ювілею Житомирського академічного ансамблю танцю «Сонечко»

28 Травня 2024 • 11:39

Кіл-сть переглядів: 3 378

27 травня у стінах Житомирського драматичного театру ім. Івана Кочерги відбулися урочистості з нагоди 50-літнього ювілею Житомирського академічного ансамблю танцю «Сонечко».

 

Участь у заході взяв заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець. Він відзначив художніх керівників ансамблю «Сонечко», народних артистів України Тетяну та Михайла Гузун. Вони заснували Хореографічний ансамбль танцю «Сонечко» ще у далекому 1973.

 

Творчий вечір ансамблю зібрав друзів колективу, батьків випускників, та багатьох поціновувачів творчості митців.

 

Глядачі мали змогу насолодитися святковим танцювальним дійством у виконанні вихованців ансамблю.

 

Довідково. За роки свого існування ансамбль здобув широке визнання, чисельність учнів у хореографічних групах ансамблю становила понад 500 учасників. Форма гурткової роботи вже не відповідала вимогам часу, оскільки обмежувала розкриття творчих здібностей дітей, не давала змоги підвищувати їх професійність. Пошуки відповідної форми набуття хореографічних знань привели до створення в 1993 році школи хореографічного мистецтва «Сонечко».

 

Створивши один із перших в Україні в системі освіти позашкільний профільний хореографічний заклад, його засновники ставлять за мету надавати належні умови для розвитку дитячих обдарувань та підготовки учнів до участі в хореографічному ансамблі танцю «Сонечко», який є головним підрозділом школи, її творчою лабораторією.

 

Предметом діяльності школи є всебічний розвиток обдарованих дітей, формування їх громадянської активності, естетичне виховання молоді. Щоденна кропітка праця педагогів школи направлена на розвиток природних позитивних нахилів, здібностей і обдарованості, творчого мислення, потреби і вміння самовдосконалюватися.

 

Наочним показником у вивченні хореографічної культури є багатий репертуар ансамблю, до якого входять більше 50 хореографічних постановок, створених на основі вивчення фольклорного багатства різних регіонів України. Основу виступів академічного ансамблю складають українські національні танці, танці рідного Полісся, спрямовані на пізнання краси народного мистецтва, збереження національних культур, танці народів світу. Академічний ансамбль танцю «Сонечко» тяжіє до багатонаціонального репертуару, в підготовці якого велика увага приділяється музичному супроводу та костюмній базі. Всі костюми розробляються та шиються для кожного номеру програми ексклюзивно.

 

Показником високого рівня професіоналізму та виконавської майстерності ансамблю «Сонечко» є перемоги на Всеукраїнських та міжнародних мистецьких заходах та конкурсах. Хореографічний ансамбль «Сонечко» — лауреат багатьох міжнародних фестивалів в Югославії, Угорщини, Болгарії, Польщі, Чехії, Іспанії, Австрії, Німеччини, Греції, Естонії, Італії, Франції, Румунії, Литви, Ізраїлю, Молдови.

 

Сьогодні хореографічний ансамбль «Сонечко» сповнений творчих планів, задумів і вбачає головну стратегічну мету Житомирської міської школи хореографічного мистецтва «Сонечко» у обґрунтуванні чинників розвитку і вдосконалення дитячої хореографічної творчості в умовах сучасної культури, яка можлива при наслідуванні традицій української народної танцювальної творчості, їх збереженні і творчій трансформації.

 

Версія для друку