Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Всесвітній день боротьби з раком передміхурової залози: на що має звернути увагу кожен чоловік

11 Червня 2024 • 11:31

Кіл-сть переглядів: 30

Чоловіки звертаються до лікарів приблизно на 20% рідше, ніж жінки. Вони схильні не надавати значення симптомам хвороби, списують все на перевантаження на роботі, стреси і перевтому. Коли у чоловіка розвивається рак передміхурової залози, перше, із чим він стикається – це заперечення. Адже вважає, що це може статися з будь-ким, але тільки не з ним. Однак, рак простати у чоловіків є досить поширеним захворюванням, особливо після 45 років.

 

Тож з метою підвищення обізнаності та сприяння ранньому виявленню цього виду онкозахворювання щорічно, 11 червня, проводиться Всесвітній день боротьби з раком передміхурової залози.

 

На сьогоднішній день рак передміхурової залози вважається найбільш серйозною медичною проблемою у чоловічого населення. На обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває 1540 пацієнтів з раком простати. Минулого року було діагностовано 351 випадок цього онкозахворювання, цього року вже виявлено 125 випадків.

 

Деякі види раку передміхурової залози розвиваються дуже повільно і можуть не мати ніяких симптомів,  не створювати жодних проблем протягом багатьох років. До того ж, нерідко рак простати може маскуватись під інші хвороби сечостатевої системи, тож його складно діагностувати на ранніх стадіях.

 

Причини раку простати точно не встановлені, але відомо, які фактори впливають на розвиток злоякісного новоутворення. До них відносяться:

 

аденома простати, простатит та інші захворювання передміхурової залози; нерегулярне статеве життя; шкідливі звички і неправильне харчування; збій гормонального фону; інфекції, що передаються статевим шляхом; малорухливий спосіб життя; ослаблений імунітет та ін. До факторів ризику також відноситься спадковість і вік після 45 років.

 

На ранніх стадіях онкохвороба добре піддається лікуванню, але на занедбаних стадіях злоякісні клітини доволі агресивні, вони легко вражають печінку, легені, кишківник, кістки та інші органи. Лікування раку простати в такому випадку ускладнюється численними метастазами, тому прогнози менш втішні. Тож, аби «вхопити» хворобу на початкових стадіях, потрібно прислуховуватись до свого організму і знати симптоми онкозахворювання.

 

Серед них – часті позиви до сечовипускання, особливо вночі; ослаблення струменя сечі; поява домішок крові в спермі та сечі; болючість при сечовипусканні; труднощі з ерекцією. Все це може супроводжуватись біллю в кістках і попереку, з’являтимуться запори, може виникати затримка сечі та інші ускладнення.

 

Якщо з’являється хоч один із цих симптомів, то слід негайно звернутись до лікаря. Аби зменшити ризик виникнення раку передміхурової залози треба дотримуватися здорового способу життя, правильного харчування, займатися фізичною культурою, контролювати масу тіла, вести регулярне статеве життя, обмежити вживання алкоголю, не курити та не вживати наркотичні речовини, вчасно лікувати хвороби сечостатевої системи.

 

До того ж чоловікам після 45 років важливо регулярно проходити профілактичні огляди у лікаря, робити скринінгові обстеження, оскільки ризик розвитку раку простати з віком збільшується.

 

Тож бережіть себе і будьте здорові!

Версія для друку