Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі відкрили пам’ятник видатному музиканту Івану Сльоті

02 Липня 2024 • 15:09

Кіл-сть переглядів: 237

Сьогодні, 02 липня, у Житомирі відбулося урочисте відкриття пам’ятника видатній людині, справжньому патріоту та неперевершеному музиканту Івану Сльоті. На церемонії був присутній начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Сьогодні, відкриваючи цей пам’ятник, ми вшановуємо не лише людину, але й цілу епоху в історії української культури. Іван Сльота залишив нам неоціненний спадок, який надихає нас любити нашу мову і нашу пісню, цінувати нашу національну ідентичність», — зауважив Віталій Бунечко.

Талант Івана Сльоти та його праця стали вагомою частиною культурного простору Житомирщини. Хоча музикант і не народився в Житомирі, більша частина його творчого шляху була пов’язана з Поліссям. Саме тут він знайшов свою музу, реалізував свій творчий потенціал та залишив незабутній слід в історії нашого краю.

 

Особливу роль у житті та творчості Івана Сльоти відіграв легендарний ансамбль «Льонок». Під його керівництвом колектив досяг неймовірних висот, ставши справжньою візитівкою Житомирщини, відомою далеко за межами області та України. «Льонок» вражає своїм унікальним звучанням, майстерністю виконання та щирістю, що йшли від самого серця його засновника.

 

Іван Сльота вмів зберігати та передавати багатство українських народних традицій, додаючи їм нових барв і сучасного звучання. Його творчість не тільки зберегла, але й примножила наше культурне надбання. Кожна композиція, кожен виступ «Льонку» звучить як справжній гімн любові до Батьківщини. Іван Михайлович завжди вірив у силу українського слова і мелодії, у їх здатність об’єднувати людей, надихати та зцілювати душі.

 

Цей пам’ятник – символ нашої вдячності та шани. Він нагадуватиме жителям міста та його гостям про те, що справжнє мистецтво не має віку, воно вічне, як і пам’ять про видатних людей. Вшанування Івана Сльоти через встановлення пам’ятника — це визнання його вагомого внеску в українську культуру та пошана за його невтомну працю на благо рідного краю.

 

Довідково. Скульптором пам’ятника є Дмитро Войтович.

 

Іван Михайлович Сльота — народний артист України з 1979 року, професор Житомирського державного університету імені Івана Франка (2000), почесний громадянин м. Житомира (2006), член Національної спілки письменників України (з 2006), повний кавалер Президентського ордена «За Заслуги», відзначений нагрудним знаком «Відмінник освіти», лауреат (разом з «Льонком») численних Всеукраїнських і Міжнародних фестивалів-конкурсів (у різні роки), лауреат премії імені Івана Огієнка та премії Бориса Тена (2012), член Всеукраїнської Музичної Спілки, член Правління Житомирської обласної організації Українського фонду культури.

 

 

Версія для друку