Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Отруєння грибами: як уникнути, виявити та допомогти

03 Липня 2024 • 13:39

Кіл-сть переглядів: 90

Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.

Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.

 

Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете нижче.

 

А для початку почитайте правила збору грибів:

 

Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;

 

Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

 

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

 

Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

 

Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

 

Як готувати та їсти гриби:

 

Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;

 

Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;

 

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

 

Кому слід обмежити вживання грибів:

  • діти;
  • вагітні;
  • літні люди;
  • ослаблені люди;
  • люди з проблемами травної системи.

 

Симптоми отруєння:

 

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

 

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

 

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.

 

Що робити при отруєнні:

 

1.   негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте:

симптоми;

причину отруєння;

що вже робили для допомоги отруєному.

 

2.  промийте шлунок чистою водою:

випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання;

повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

 

3.   прийміть сорбенти;

 

4.   дотримуйтеся постільного режиму.

 

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

 

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

Версія для друку