Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Курненській громаді на Житомирщині створять добровільну пожежну команду

09 Липня 2024 • 09:37

Кіл-сть переглядів: 180

Для Курненської громади Житомирської області створення місцевого пожежно-рятувального підрозділу – життєва необхідність. Адже значна протяжність території громади та велика кількість маленьких сіл зумовлюють те, що на пожежу рятувальники ДСНС із сусідніх селищ Довбиша та Пулин можуть їхати 45 хвилин або навіть годину.

 

Саме тому представників Курненської громади зацікавив досвід громад Рівненщини, де вони разом із колегами з Житомирської та Вінницької областей вивчали досвід створення добровольчих пожежних команд.

 

Наступним кроком була участь у проєкті Фонду міжнародної солідарності «Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». Голова та керівник ДПК впродовж тижня вивчали досвід розвитку добровільного пожежного руху Польщі.

 

За сприяння проєкту Фонду Курненська громада може отримати пожежну машину з державної власності в комунальну. Тривають погодження та процедури, і вже скоро ДПК матиме транспорт для виконання своєї місії.

 

У лютому 2024 року в громаді пройшов відбір 12 добровольців, які пройшли навчання у Полтавському навчальному центрі ДСНС. Майбутні рятувальники вивчили теорію, пройшли стажування та отримали посвідчення добровольців.

 

А вже у квітні семеро членів добровольчої пожежної команди стали учасниками навчального візиту на запрошення Асоціації добровільних пожежних команд Республіки Польща. Вони ознайомилися із організацією волонтерського руху в підрозділах ДПК, матеріальною базою та принципами роботи, дізналися як працює центр екстреного сповіщення, а також як проводиться робота із дитячими пожежними командами.

 

Очікується, що добровольча пожежна команда буде базуватися у Курному, ще у двох населених пунктах будуть створені філії. Роботу планують налагодити так, щоб рятувальна команда доїжджала за 15–20 хвилин до місця події. Далі будуть популяризувати рух на всю громаду, щоб добровольці були у кожному старостаті.

 

Серед членів добровільної пожежної команди – представники аграрної та енергетичної сфер, місцевого самоврядування. Головний критерій відбору: добровільність, фізичне здоров’я і стресостійкість.

 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному й багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Версія для друку