Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

До уваги громадськості! Набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»

26 Лютого 2024 • 10:05

Кіл-сть переглядів: 151

Управління культури та туризму Житомирської ОВА повдомляє:

 

З 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Він задав правову рамку для процесу, який активно тривав в Україні вже понад рік та отримав назву деколонізація.

 

Закон про деколонізацію не лише встановлює порядок та строки ліквідації символіки російської імперської політики, а також проголошує продовження відродження національної пам’яті українського народу й захисту українського культурного та інформаційного простору.

 

До січня 2024 року символи – назви та памʼятні знаки, які вважаються маркерами російської імперської політики, мали усунути з публічного простору рішеннями органів місцевого самоврядування.

 

Якщо місцеві громади самостійно і вчасно не вирішили, як змінити заборонені назви в об’єктах топонімії, то за них це зроблять органи державної влади, але вже на свій розсуд.

Версія для друку