Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#ПрозорістьТаПідзвітність: Туристичний збір — вагомий внесок у формуванні місцевого бюджету

30 Липня 2024 • 12:18

Кіл-сть переглядів: 119

29 липня на засіданні робочої групи «Прозорість та підзвітність» під головуванням заступника начальника ОВА з питань взаємодії з правоохоронними органами Олександра Федька, за участі представника ГУ ДПС у Житомирській області Геннадія Вручинського та голів громад області було обговорено проблемне питання щодо наповнення місцевих бюджетів, а саме актуальність туристичного збору для громад.

 

Олександр Федько подякував головам громад, що вони доєдналися до засідання робочої групи, адже питання наповнення місцевого бюджету — це функціонування їхніх громад, і це питання завжди на часі, а особливо коли «військове» ПДФО наразі сплачується в Державний бюджет.

 

В свою чергу Геннадій Вручинський зазначив, що попри повномасштабну війну українці продовжують пізнавати національну культуру та історію подорожуючи по країні і туристичний збір є одним з п’яти місцевих податків, які на 100% зараховуються до місцевих бюджетів. Тому громади повинні проявляти ініціативу і вибудовувати ефективну взаємодію з представниками бізнесу. Це дасть змогу покращити гостинність громади та збільшити кількість відвідувачів, що позитивно вплине на сферу послуг та забезпечить приріст надходжень.

 

За інформацією ГУ ДПС у Житомирській області зареєстровано платниками туристичного збору 18 юридичних осіб т а 94 фізичних осіб. За І півріччя поточного року до місцевих бюджетів платниками податків сплачено майже 1,4 млн грн туристичного збору. Більшу частину збору сплатили фізичні особи-підприємці – 921 тис. грн,  юридичні особи спрямували до місцевих бюджетів 439 тис. гривень. Найбільша сума надходжень — Житомирський район, майже 734 тис грн це фізичні особи та 394 тис грн — юридичні особи.  Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 11 відсотків.

 

За словами представників громад туристичний збір наразі не став розвитковим податком. Як було зазначено, найчастіше готельєри та власники зеленого туризму сплачують суму туристичного збору, що не завжди відповідає кількості проживаючих або не сплачують цей збір взагалі.  А так як органи місцевого самоврядування не можуть контролювати їхню діяльність, а  інформацію про надходження отримують раз на квартал, то громади залишаються заручниками ситуації, що створює перепону у бюджетному плануванні. Зрозуміло, що це не великі кошти але для громади це певні додаткові кошти.

 

Обговоривши проблемні питання, представникам податкової служби та головам територіальних громад було запропоновано знайти компроміс та налагодити співпрацю з бізнесом.

 

 

Версія для друку