Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Проблема торгівлі людьми та її попередження залишається актуальною попри час, — Костянтин Лопушанський. ВІДЕО

30 Липня 2024 • 16:55

Кіл-сть переглядів: 119

Сьогодні, 30 липня, під головуванням заступника начальника Житомирської ОВА Костянтина Лопушанського відбулося засідання круглого столу з нагоди відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми.

 

До засідання долучилися представники профільних структурних підрозділів ОВА, ГУ Нацполіції у Житомирській області, громадських організацій та представники громад  області.

 

“Вітаю, шановні учасники зустрічі! На сьогодні наша країна стикається з багатьма викликами і на жаль проблема торгівлі людьми та її попередження залишається актуальною попри час. Тому необхідно постійно підвищувати рівень інформування громадян про ризики та наслідки потрапляння в ситуації торгівлі людьми як на території нашої держави, так і за кордоном”,  — підкреслив Костянтин Лопушанський.

 

Учасники засідання розглянули ряд важливих питань, зокрема про:

 

забезпечення реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми;

 

міграційні процеси в області: причини та наслідки;

 

превентивні заходи як основна складова боротьби з торгівлею людьми;

 

про діяльність правоохоронних органів щодо протидії торгівлі людьми у 2024 році.

 

Національна гаряча лініях з протидії торгівлі людьми:

 

0 800 505 501

 

527 з мобільного

 

Урядова «гаряча лінія» для осіб, які постраждали від торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України — 15-47

 

Відділ з питань сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації (0412) 47-01-28

 

Довідково. Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, що здійснюється з метою отримання прибутку з експлуатації чоловіків, жінок і дітей. Це також кримінальний злочин, який карається згідно з Кримінальним кодексом України позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

 

За даними Міжнародної організації праці дохід від цієї індустрії в світі середньорічно перевищує 150 млрд дол.

 

На жаль, це ганебне явище існує і в Україні. Наша країна є країною походження (звідки вивозять постраждалих від торгівлі людьми), транзиту (через Україну везуть постраждалих в інші країни) та призначення (постраждалих експлуатують в Україні). Воєнні дії, які відбуваються на території нашої держави, підвищують вразливість українців  до потрапляння в ситуації торгівлі людьми. З 24 лютого 2022 року із початком широкомасштабного вторгнення росії на територію України ризик стати жертвою експлуатації стрімко зріс.

 

У Житомирській області статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми встановлено протягом 2023 року  для 15 осіб, протягом першого кварталу 2024 року 2 особам.

 

 

Версія для друку