Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Імунізація проти кашлюку, дифтерії та правця. Вакцинація – єдиний спосіб захиститися від небезпечних інфекційних хвороб

02 Серпня 2024 • 15:02

Кіл-сть переглядів: 90

За ініціативи Міністерство охорони здоров’я Центр громадського здоров’я та обласні центри контролю і профілактики захворювань, за підтримки ВООЗ та ЮНІСЕФ, розпочинають додаткові заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця. Додатковий раунд з імунізації триватиме до кінця року. Зокрема, дітям які пропустили планові щеплення за Національним календарем профілактичних щеплень, та дорослим, які не отримали ревакцинацію, медики нагадуватимуть про важливість щеплень та запрошуватимуть на вакцинацію.

 

На Житомирщині зареєстрували 159 випадків кашлюку – це у 79 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Станом на 01 серпня в області зареєстровано 2 176 дітей, старших 1 року, взагалі не щеплених проти кашлюку, дифтерії та правцю, а також 6 380 дітей і 50 175 дорослих, які не отримали ревакцинації відповідно до віку.

 

У Центрі контролю та профілактики хвороб станом на 01 серпня наявні вакцини:

 

АДП: Анатоксин дифтерійно-правцевий– 5 500 доз;

 

АДП-М: Анатоксин дифтерійно-правцевий зі зменшеним вмістом антигену – 18 800 доз;

 

АКДП: Анатоксин коклюшно-дифтерійно-правцевий — 27 000 доз.

 

Вакцинація – єдиний спосіб захиститися від цих небезпечних інфекційних хвороб у будь-якому віці. Ефективність щеплення становить 95-100%.

 

Ціль додаткових заходів з імунізації — вакцинувати 80% українців, які пропустили планову імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правця.

 

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

 

Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечніший кашлюк для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

 

Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

 

Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений ґрунтом. Смертність від правця досягає 25–80 %.

 

Версія для друку