Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#КібербезпекаФінансів: Приклади фішингових шахрайських схем

08 Серпня 2024 • 12:13

Кіл-сть переглядів: 111

Шахрайська схема на торгівельному майданчику

 

Шахраї можуть видавати себе за покупців. Приклад такої ситуації – псевдопокупець повідомляє продавцю, що оформив покупку по OLX Доставка і для отримання коштів продавцю потрібно пройти за індивідуальним посиланням і вказати дані своєї картки.

 

Після того, як продавець переходить за посиланням та вводить усі реквізити картки, шахрай випитує у продавця залишок коштів
на картці та смс-код від банку. Отримавши інформацію, привласнює кошти з рахунків.

 

Щоб ввести в оману продавців, шахраї також створюють шахрайські сайти, які візуально схожі на сайті торгівельних майданчиків (наприклад, ОЛХ). На таких підроблених сторінках також може бути форма спілкування в чаті, яка нічого спільного з реальною підтримкою OLX не має.

 

Щоб уникнути подібного шахрайства і безпечно продавати онлайн також необхідно:

 

обговорювати деталі угоди виключно в чаті торгівельної платформи або використовуючи додаток платформи, оскільки у сторонні месенджери (Viber, Telegram, WhatsApp) шахраї можуть надсилати фішингові посилання. Пам’ятайте, повідомляти можна лише 16- значний номер картки, цієї інформації достатньо, щоб отримати оплату за товар;

 

не переходити за посиланнями від незнайомців. Спершу перевіряйте адресу, тільки потім переходьте за посиланням;

 

перевіряти адреси сайтів на яких вводите реквізити платіжних карток, логіни та паролі до інтернет-банкінгу.

 

Шахрайська схема “Фейкові опитування та голосування”

 

Шахраї проводять фейкові опитування та голосування, за які нібито можна отримати винагороду, наприклад у сумі 500 гривень. Тема таких опитувань та голосувань може бути різна, наприклад, віддати свій голос на сайті, де проходить голосування за певний бренд косметики, для переконливості шахраї вказують відомий бренд.

 

Щоб пройти голосування, потрібно виконати дії згідно з інструкцією, де однією з обов’язкових умов є необхідність пройти авторизацію та вести логін і пароль до власної сторінки в соцмережах. Коли людина вводить ці дані, вони стають автоматично відомі шахраям, які отримують доступ до сторінки.

 

Отримавши доступ до сторінки, шахраї можуть:

 

поширювати подібні пропозиції в соцмережах від імені власника акаунта, щоб отримати доступ до сторінок підписників власника сторінки;

 

просити в борг та грошову допомогу в підписників сторінки. Трапляються випадки, коли шахраї використовують опубліковані на сторінці власника фото близьких та рідних та пишуть, що хтось із близьких потрапив у ДТП і терміново потрібні гроші. Для переконливості шахраї можуть додавати скріни медичних висновків лікарів та різні медичні довідки з печатками, які можуть виглядати досить правдоподібно.

 

Як вберегтися від шахраїв?

 

Не довіряйте пропозиціям відповідно до яких можна в кілька кліків отримати гроші. Легкі гроші, як правило, пропонують шахраї.

 

Перевіряйте інформацію на офіційних сайтах, якщо йдеться про відомий бренд.

 

Не переходьте за посиланнями від незнайомців та будьте уважними до посилань, які вам надсилають друзі. Пам’ятайте, шахраї могли зламати сторінку вашого друга.

Версія для друку