Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Звягелі відбувся гастрономічний фестиваль «Молодіжний борщ»

19 Серпня 2024 • 15:23

Кіл-сть переглядів: 132

17 серпня у місті Звягель відбувся гастрономічний фестиваль «Молодіжний борщ», метою якого було об’єднати людей з різних регіонів навколо української кулінарної традиції.

 

Подія реалізувалася завдяки «Волонтерському штабу Житомира», Звягельській міській раді та Благодійному фонду «Опора громади».

 

Участь у заході взяли понад 100 осіб, які були поділені на 12 команд. Серед них – внутрішньо переміщені особи, ветерани війни, родини загиблих воїнів, молодіжні ради та гості з інших міст, зокрема з Запоріжжя. Борщ готували за різними рецептами під виступи творчих колективів Звягельщини.

 

Підтримала ініціативу й голова ради ВПО при Житомирській ОВА Ірина Гладка. Вона підкреслила, що такі фестивалі позитивно впливають на суспільство, допомагаючи людям відволіктися від щоденних турбот.

«Ми сьогодні вирішили об’єднати всіх тих людей, які виїхали з окупованих територій. Зокрема й з Херсонщини. Ми захотіли зробити, поділитися своїми авторськими ідеями, які в нас смакують з нашим борщем, тобто на чорносливі, і ребра з вогню, а також їх подавати в кавуні. Херсонщина з нами, ВПО стали унікальними людьми за ці 10 років, і ми підкреслюємо цю унікальність тим, що ми подаємо борщ в кавуні. Такого ще ніхто не робив в Україні: ми шукали. Вчора цю ідею придумали й вирішили спробувати. Солодкий борщ трохи, чорнослив копчений дає й ребра, які на вогні присмажилися. До нього в нас є смаколики. Ми самі зробили масло чотирьох видів. Один з них з горіхом, базиліком й пармезаном. Є і грінки, й пампушки, й сала засолили, зробили купу смаколиків», – розповіла голова ради ВПО при Житомирській облдержадміністрації Гладка Ірина.

Для кожного українця слово «борщ» має особливе значення. Існує безліч варіантів його приготування, кожен з яких несе в собі теплі спогади і любов до традиційної української кухні.

 

Захід мав і благодійну мету: було зібрано 86 237 гривень, які передали на лікування пораненого військовослужбовця Володимира Опанасюка.

 

Перемогу здобула команда молодіжної ради при Широківській сільській раді Запорізького району Запорізької області.

 

На фестивалі також працював ярмарок, де майстри й майстрині представили вироби різних технік, сувенірну та крафтову продукцію.

 

Фестиваль «Молодіжний борщ» став не лише кулінарним святом, а й важливим соціальним заходом, що об’єднав українців і допоміг підтримати тих, хто цього потребує.

 

 

Версія для друку