Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк: Наталія Остапченко провела засідання регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я

05 Вересня 2024 • 16:16

Кіл-сть переглядів: 175

Сьогодні, 05 вересня, під головуванням першої заступниці начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталії Остапченко відбулося засідання регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я. До заходу долучилися члени регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я.

 

Учасники розглянули ряд важливих питань, спрямованих на збереження здоров’я українців.

 

Особливий акцент зроблено на підтримці ментального здоров’я мешканців області, що залишається одним із пріоритетних напрямків у роботі влади та соціальних служб. Наталія Остапченко наголосила на важливості підготовки фахівців у територіальних громадах, які зможуть надавати професійну психологічну допомогу жителям регіону.

«Сьогодні ми повинні усвідомлювати, що психологічну допомогу має надавати людина з відповідними знаннями та навичками. Ми постійно навчаємо нових фахівців, проте слід пам’ятати, що психологів на всіх не вистачить. Саме тому необхідно вчитися самостійно та навчати інших основам самодопомоги», – зазначила перша заступниця начальника Житомирської ОВА.

Радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка презентувала напрацювання щодо впровадження програми ментального здоров’я «Ти як?» на Житомирщині. Вона зазначила, що в області наразі працюють 4 Центри життєстійкості, які надають психологічну підтримку мешканцям.

«В межах експериментального проєкту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості беруть участь 11 територіальних громад області, серед яких: Ружинська, Волицька, Любарська, Попільнянська, Семенівська, Ярунська громади, а також міста Звягель, Коростень, Малин, Бердичів та Житомир», – підкреслила вона.

Центри життєстійкості пропонують широкий спектр послуг: допомогу в подоланні тривожних станів, підтримку під час переживання втрат, психологічну підтримку ветеранів, консультації щодо зайнятості та співбесід, а також безкоштовні консультації психологів і соціальних працівників.

 

Окрім питань ментального здоров’я, на засіданні розглянули поточну ситуацію щодо додаткових заходів з імунізації. Лікарка-епідеміологиня Оксана Вербівська, представниця Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, повідомила про всеукраїнську кампанію з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю серед дітей і дорослих.

«Основною метою цих додаткових заходів є вакцинування 80% тих, хто пропустив планову вакцинацію проти кашлюку, дифтерії та правцю», – підкреслила Оксана Вербівська.

Також в.о. генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» Іван Киричук ознайомив учасників з основними принципами, завданнями та оперативними функціями системи громадського здоров’я в Україні, які повинні забезпечувати якісне надання послуг та захист населення.

 

Таким чином, засідання координаційної ради окреслило ключові кроки в напрямку покращення громадського здоров’я в Житомирській області. Учасники підтвердили готовність працювати над посиленням медичної та соціальної підтримки населення, зокрема на місцевому рівні.

 

 

Версія для друку