Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віталій Бунечко підписав Меморандум про економічну, академічну та культурну співпрацю між Житомирською областю та штатом Індіана

06 Вересня 2024 • 10:10

Кіл-сть переглядів: 146

05 серпня начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко у присутності Президента України Володимира Зеленського підписав Меморандум про економічну, академічну та культурну співпрацю між Житомирською областю та штатом Індіана. Протягом дня учасники зустрічі мали насичену програму та багато можливостей для обговорення напрямків майбутньої співпраці з губернатором Індіани Еріком Холкомбом та його командою, а також послом США в Україні Бріджит Брінк.

 

Житомирщина та Індіана мають багато спільного: є важливими логістичними вузлами для України та США, суттєву роль в економіці обох регіонів відіграють сільське господарство та видобувна галузь, громади та навчальні заклади Житомирщини вже мають партнерські угоди з муніципалітетами та вишами Індіани.

 

Наступними кроками в рамках реалізації Меморандуму стане розвиток економічної співпраці, зокрема в галузі енергетичної безпеки, сучасних технологій в сільському господарстві, залучення інвесторів до індустріальних парків області.

 

Президент України Володимир Зеленський підкреслив важливість розвитку горизонтальних зв’язків між регіонами, громадами та муніципалітетами України та США задля зміцнення наших партнерських стосунків. Меморандум між Житомирщиною та Індіаною є одним з кроків на цьому шляху. На додаток, зараз ще 2 громади області опрацьовують документи щодо встановлення партнерських стосунків з муніципалітетами цього штату.

 

“Приємно було почути від губернатора Еріка Холкомба під час спільної пресконференції для українських та міжнародних ЗМІ, що серце центру Сполучених штатів Америки, яким є Індіана, б’ється разом з Україною та підтримує наш спротив російській диктатурі”, — підкреслив Віталій Бунечко.

 

Разом з нашими партнерами обговорили можливості реалізації спільних проєктів з розширення мережі сучасних реабілітаційних центрів для надання допомоги нашим захисникам, їх фізичного та психологічного відновлення, самореалізації у цивільному житті, а також підтримки ментального здоров’я громадян. США мають не абиякий досвід у цій роботі. Також важливими напрямки співпраці буде підтримка громадян, які евакуювалися із зони бойових дій, створення безпечних умов для надання державних послуг та роботи закладів соціальної інфраструктури за будь-яких умов.

 

Начальник Житомирської ОВА також зазначив , що освітні заклади Житомирщини мають гарні напрацювання не лише за академічними науковими напрямками, але й унікальний досвід в сучасних технологіях, кібербезпеці, розробці безпілотних апаратів та використанні геопросторових даних в різних галузях.

 

Також планується розвиток співпраці в галузі культури, проведення спільних спортивних заходів, зокрема Ігри нескорених, задля популяризації здорового способу життя та соціалізації наших ветеранів через спорт.

 

“Дякую усім, хто доклав зусиль до старту співробітництва між Житомирщиною та Індіаною, губернатору Еріку Холкомбу та його команді, почесному консулу України в штаті Індіана Світлані Рамер, Офісу Президента України, Міністерству закордонних справ та команді Житомирської ОВА. Ми взяли гарний старт, але попереду в нас ще багато роботи”, — підсумував Віталій Бунечко.

 

Версія для друку