Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Впровадження реформа шкільного харчування на Житомирщині: Глибочицький ліцей. ФОТО. ВІДЕО

09 Вересня 2024 • 17:40

Кіл-сть переглядів: 201

Реформування шкільного харчування стало однією з ключових стратегічних цілей розвитку сучасного освітнього середовища в Україні. Впровадження корисного та збалансованого раціону для дітей є важливим кроком на шляху до здоров’я і щастя кожного учня. Активно над цим працюють і на Житомирщині — зокрема, у Глибочицькому ліцеї, де вже відбулися значні зміни.

 

У навчальному закладі вже модернізовано харчовий блок, що є однією з основних вимог для успішного впровадження нових стандартів шкільного харчування.

 

Місцева влада, на чолі з Глибочицьким сільським головою Сергієм Сокальським, активно підтримує ініціативу Олени Зеленської з реформування шкільного харчування. За його словами, нині всі учні ліцею харчуються безкоштовно.

«До 2022 року безкоштовне харчування в ліцеї надавалося лише дітям пільгових категорій та учням початкових класів. З початком війни ми ухвалили рішення підтримати ініціативу щодо забезпечення безоплатного харчування для всіх учнів, оскільки розуміли, що це питання стало ще більш актуальним у складних умовах. Забезпечення кожної дитини гарячою їжею – це не тільки підтримка їхнього здоров’я, але й додатковий спосіб полегшити тягар на родини, які опинилися в скрутному становищі», – зазначив Сергій Сокальський.

Начальниця відділу освіти, науки, культури, молоді та спорту Глибочицької сільської ради Ганна Войтенко зазначила, що реформа шкільного харчування активно впроваджується не лише в Глибочицькому ліцеї, а й в інших навчальних закладах територіальної громади.

«З 2019 року організація здорового харчування в закладах освіти нашої територіальної громади є одним із пріоритетних завдань. Ми прагнемо не лише забезпечити школярів якісними та безпечними продуктами, а й виховувати у них правильні харчові звички, що сприятимуть їхньому здоров’ю в майбутньому. Завдяки програмі “Школа для кращих результатів” ми отримали 1 мільйон 600 тисяч гривень, які спрямовані на модернізацію харчоблока, що дозволить підвищити якість та безпеку харчування», — зауважила Ганна Войтенко.

Директорка Глибочицького ліцею Ганна Сидочук підкреслила позитивний вплив реформи на освітній процес. Особливо важливо, що навіть у складних умовах війни учні продовжують харчуватися безкоштовно. За її словами, такі зміни сприяють покращенню загальної атмосфери в закладі, а також підвищують рівень задоволення учнів і їхніх батьків.

 

Крім того, ліцей активно працює над розвитком персоналу, щоб забезпечити якісну та безпечну організацію харчування відповідно до нових стандартів.

 

Меню для школярів базується на чотиритижневому раціоні, розробленому робочою групою за участі відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Цей раціон є прикладом збалансованого підходу до шкільного харчування, який передбачає два прийоми їжі для учнів початкової ланки — сніданок та обід та один  для учнів середньої й старшої школи.

 

Особливо корисним для працівників шкільних їдалень є наявність покрокових рецептів та технічних карток, які значно спрощують процес приготування страв.

 

Впровадження реформа шкільного харчування на Житомирщині є яскравим прикладом того, як ініціативи на національному рівні можуть змінювати життя дітей на краще, роблячи шкільне середовище не тільки місцем для навчання, але й для формування здорових звичок і міцного здоров’я на майбутнє.

 

Довідково. Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Варто зазначити, що Житомирщина стала одним із перших пілотних регіонів, у якому почав змінюватися підхід до харчування дітей у закладах освіти. З 2020 року в області реалізується обласна Програма «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування» та Регіональний план заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у Житомирській області на 2020-2025 роки. Зміни в системі шкільного харчування в області успішно упроваджуються, напрацьовуються нові прогресивні практики.

 

Детальніше дивіться у відео.

 

 

Версія для друку