Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На Житомирщині функціонує команда раннього втручання: важливий крок у підтримці дітей з інвалідністю  

11 Вересня 2024 • 11:50

Кіл-сть переглядів: 114

Перші роки життя дитини є критичними для її подальшого розвитку, адже саме в цей період закладаються основи для майбутніх досягнень. Особливо важливою підтримка стає для сімей, у яких народжується дитина з порушеннями розвитку, адже вони стикаються з новими викликами та потребують додаткової допомоги. Для таких сімей в Україні впроваджується послуга раннього втручання, що об’єднує медичну, соціальну та освітню складові.

 

Раннє втручання є комплексним підходом, який передбачає тісну співпрацю фахівців різних сфер, що об’єднуються в мультидисциплінарні команди для надання послуг дітям та їхнім батькам.

 

На Житомирщині така команда працює в Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю, де за поточний рік 19 дітей з інвалідністю вже отримали відповідні послуги.

 

За даними Міністерства соціальної політики України, загалом по країні діють 47 команд раннього втручання в 16 регіонах, надаючи підтримку понад 2,9 тисячі сімей, серед яких 181 родина є внутрішньо переміщеною. Це свідчить про важливість і необхідність подальшого розвитку цієї послуги для забезпечення повноцінної підтримки родин, які стикаються з викликами через особливості розвитку дітей.

 

Для вдосконалення надання послуги раннього втручання Мінсоцполітики започаткувало експериментальний проєкт, який впроваджує договірну форму надання цієї послуги. В межах проєкту буде розроблено організаційну модель, специфікацію, механізм фінансування та визначено завдання кожного члена команди, а також вимоги до надавачів послуги.

 

Цей підхід дозволяє збільшити шанси дітей на реалізацію власного потенціалу, сприяти ефективному використанню ресурсів сім’ї та підсилювати самозарадність батьків. Раннє втручання не лише підтримує розвиток дитини, але й допомагає родинам адаптуватися до нових обставин та успішно долати виклики, з якими вони стикаються.

 

Довідково. Проєкт раннього втручання є частиною Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, яку реалізують за ініціативи Першої Леді України Олени Зеленської.

 

Версія для друку