Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Костянтин Лопушанський взяв участь у дводенному бізнес-форумі «Зроблено в Україні»

14 Жовтня 2024 • 12:27

Кіл-сть переглядів: 162

З 11 по 12 жовтня у Києві відбувся Бізнес-форум «Зроблено в Україні», організований Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні у партнерстві з Міністерством економіки України, Торгово-промисловою палатою України та Києво-Могилянською бізнес-школою за фінансової підтримки Уряду Японії.

 

Участь у ньому взяв заступник начальника Житомирської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Лопушанський, а також представники профільних структурних підрозділів ОВА.

 

Подія стала важливою платформою для обміну досвідом між підприємцями, інвесторами та представниками державних установ. Основна тема форуму — обговорення шляхів підтримки українського бізнесу та його внеску в економіку країни через інноваційні рішення, які сприяють сталому розвитку та економічному відновленню України.

 

Серед спікерів форуму, зокрема були:

 

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль;
  • Перша віцепрем’єр-міністерка — Міністерка економіки України Юлія Свириденко;
  • Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі;
  • Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє.

 

Також учасники форуму могли оглянути виставка-ярмарок українських товарів, послухати інформативні лекції та експертні дискусії, взяти участь у практичних майстер-класах.

 

Крім того, під час форуму відбувалися панельні дискусії, під час яких представники різних регіонів України ділилися досвідом та презентували власні кейси розвитку бізнесу в умовах війни.

 

Довідково. До повномасштабного вторгнення в Україні налічувалося 1,9 мільйона мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП), які відігравали ключову роль в економіці. Однак унаслідок війни 65% цих підприємств були змушені тимчасово або зовсім зупинити свою діяльність. Хоча багато з них відновили роботу, їхні виробничі потужності суттєво знизилися — із 72,4% до 45,7%. Це значне падіння підкреслює нагальну потребу в подальшій підтримці ММСП із боку уряду та міжнародних партнерів для відновлення та розвитку сектора.

Основною проблемою, з якою стикаються ММСП в Україні, є дефіцит людського капіталу, що посилився через війну. Наразі 8,4% ММСП працюють із меншим, ніж 40% від потрібної кількості складом персоналу. У результаті 80% компаній планують підвищити заробітні плати на 10-30% до кінця 2024 року. Попри ці виклики, 76% ММСП зуміли зберегти свої кадрові ресурси станом на березень 2024 року, демонструючи стійкість в умовах економічних викликів.

У 2024 році успішне партнерство з ініціативою «Зроблено в Україні» дало змогу трансформувати виставку «Схід-Експо», яка мала регіональну спрямованість, у загальнонаціональний захід із розвитку бізнесу — Бізнес-форум «Зроблено в Україні. За підтримки уряду Японії та у співпраці з Міністерством економіки України, цей форум є частиною ширших зусиль ПРООН у межах проєкту «Трансформаційне відновлення задля безпеки людей в Україні».

Версія для друку