Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віктор Градівський взяв участь у Загальній координаційній зустрічі для Хмельницької, Вінницької та Житомирської областей з представниками Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС) в Україні

18 Жовтня 2024 • 15:52

Кіл-сть переглядів: 205

Сьогодні, 18 жовтня, у стінах Житомирської обласної військової адміністрації відбулася Загальна координаційна зустріч для Хмельницької, Вінницької та Житомирської областей з представниками Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС) в Україні. Головна мета зустрічі — покращення координації гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та відновлення пошкодженої інфраструктури.

 

У зустрічі взяли участь заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський, в.о. керівника Західного та Центрального офісу УКГС Соня Алмассад, очільники РВА, представники департаментів ЖОВА та громадських організацій.

 

Під час засідання Віктор Градівський наголосив на важливості участі благодійних організацій у підтримці ВПО, які постраждали внаслідок війни:

«З початку повномасштабного вторгнення Житомирщина прийняла понад 125 тисяч вимушених переселенців. Наразі на території області проживає понад 58 тисяч ВПО, і ми розуміємо, наскільки важлива підтримка для кожного з них».

З квітня 2023 року Житомирська область прийняла 1138 евакуйованих осіб із Донеччини, які прибули 51 евакуаційним потягом. У 19 місцях тимчасового проживання наразі мешкає 326 ВПО, при цьому доступними залишаються ще 150 вільних місць.

 

Окрема увага була приділена програмі гуманітарної грошової допомоги ВПО від Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка під час війни надала допомогу 76 тисячам переселенців на загальну суму 10,73 млн доларів. Також допомога надавалася від ЮНІСЕФ, якою скористалися 6000 родин.

 

Також учасники заходу обговорили питання щодо відновлення постраждалих об’єктів в наслідок збройної агресії рф. Загалом зафіксовано 4840 пошкоджених об’єктів, з яких 207 повністю зруйновані. На ліквідацію наслідків агресії та відновлення об’єктів вже використано понад 270 млн грн з державного та місцевих бюджетів. За ці кошти, а також за рахунок допомоги громадян, благодійних організацій та територіальних громад було відновлено 3401 об’єкт.

 

Після чого Віктор Градівський висловив подяку усім партнерам, які допомагають Житомирщині у складний час:

«Ми дякуємо усім нашим партнерам, які підставили надійне плече — передусім це «Карітас», «Рокада», «Червоний Хрест», «Агенції Організації Об’єднаних Націй».

За час військових дій в область надійшло майже 4200 тонн гуманітарної допомоги з різних країн, включно з Польщею, Румунією, Словенією, Нідерландами, Італією, Португалією, Чехією, Швейцарією, Німеччиною, Францією та Іспанією. Ця допомога була спрямована військовим формуванням, медичним закладам та найбільш вразливим категоріям населення.

 

Учасники зустрічі також обговорили важливість ефективної координації та прозорої співпраці громадських організацій, державних установ та міжнародних партнерів для забезпечення своєчасної допомоги постраждалим від війни. Представники благодійних організацій та державних установ поділилися набутим досвідом у наданні підтримки ВПО та відновленні зруйнованої інфраструктури.

 

Ця зустріч стала черговим кроком до покращення гуманітарної підтримки та відновлення нормального життя на Житомирщині, яка продовжує відчувати наслідки війни.

 

 

Версія для друку