Кулінарні хаби — осередки, які забезпечують якісну підготовку фахівців у галузі харчування
26 Листопада 2024 • 14:02
Кіл-сть переглядів: 170
Збереження здоров’я молодого покоління є одним із ключових завдань суспільства. Здорове харчування посідає вагоме місце у формуванні фізичного та психологічного добробуту дітей. Воно забезпечує правильний розвиток організму, підвищує рівень активності та сприяє зміцненню імунітету.
Саме тому у рамках реформи шкільного харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською, яка є одним із пріоритетів державної політики, на Житомирщині створено кулінарні хаби. Їх головна мета — підготовка та підвищення кваліфікації кухарів, які працюють у шкільних їдальнях, для впровадження сучасних стандартів харчування.
Ці хаби функціонують на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти:
- державного навчального закладу «Центр сфери обслуговування м. Житомира»;
- Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради;
- закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Коростишівський професійний коледж».
На створення кулінарних хабів з обласного бюджету було спрямовано майже 3 млн грн.
Кулінарні хаби — це сучасні навчально-практичні центри, які виконують функції перепідготовки, підвищення кваліфікації та проведення майстер-класів для кухарів, зокрема тих, які працюють у закладах освіти.
На базі ДНЗ «Центр сфери обслуговування м. Житомира» діє навчально-практичний центр, де у 2022–2023 роках перепідготовку пройшли 586 кухарів.
На базі Житомирського професійного ліцею у 2024 році кваліфікацію підвищили близько 300 кухарів їдалень закладів загальної середньої освіти області.
Кулінарні хаби стають осередками якісної підготовки спеціалістів, що дозволить покращити стандарти харчування у школах, сприяючи здоровому розвитку дітей.