Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Відомі результати переговорів у «нормандському форматі» в Мінську

12 Лютого 2015 • 15:50

Кіл-сть переглядів: 731

Президент України Петро Порошенко повідомив про результати складних 18-годинних переговорів у «нормандському форматі», що завершилися в Мінську за участі Глави нашої держави, Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Росії Володимира Путіна.

 

«Тристороння контактна група підписала документ, який готувався у важких дискусіях. Головне, що в ніч з суботи на неділю (з 14 лютого на 15 лютого) о 00:00 має бути встановлене безумовне припинення вогню. В умовах, коли розгортається конфлікт в зоні АТО, для нас це є надзвичайно важливим», – наголосив Петро Порошенко.

 

Глава держави запевнив, що Україна не приймає жодних ультиматумів,  а припинення вогню супроводжуватиметься відведенням важкої артилерії калібром більше 100 мм на відстань від Мінської лінії для незаконних збройних угрупувань і фактичної лінії перебування для Збройних Сил України на 25 км. Загальна буферна зона, таким чином, становитиме 50 км. Для реактивних систем залпового вогню це буде 70 км, для РСЗВ типу «Смерч», «Торнадо» та «Ураган» — 140 км.

 

Важливим є те, що підписані домовленості дозволяють звільнити всіх заручників протягом 19 днів. Так  протягом 14 днів має бути відведена важка артилерія, а потім за 5 днів звільнять заручників. За словами Петра Порошенка, на переговорах обговорювали і необхідність звільнення української льотчиці Надії Савченко. У цьому питанні українського Президента підтримали Ангела Меркель та Франсуа Олланд.

 

На офіційній зустрічі в Мінську була детально розписана імплементація частини Мінських угод щодо перекриття державного кордону, а саме після завершення політичного врегулювання має бути запроваджено спільний захист українського кордону за участі представників місії ОБСЄ.

 

Петро Порошенко наголосив на неприйнятності ідеї автономії: «Розширення повноважень регіонів України буде відбуватися виключно в рамках конституційних змін щодо децентралізації, на жоден компроміс щодо федералізації ми не пішли».

 

Президент запевнив, що соціальні виплати громадянам України  на окупованих територіях Луганської та Донецької областей будуть здійснюватися після стабілізації ситуації та відновлення державного суверенітету. Петро Порошенко також повідомив, що українська влада зробить все можливе для подолання гуманітарної кризи в цих областях, залучившись підтримкою міжнародних партнерів.

 

Як зазначається в Декларації Президента Російської Федерації, Президента України, Президента Французької Республіки та Канцлера Федеративної Республіки Німеччина про підтримку Комплексу заходів з імплементації Мінських домовленостей, схваленого у Мінську 12 лютого 2015 року, учасники переговорів підтверджують повну повагу до суверенітету та територіальної цілісності України. Вони твердо переконані у тому, що немає альтернативи виключно мирному шляху врегулювання. Вони сповнені рішучості вжити усіх можливих індивідуальних та спільних заходів з цією метою.

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Версія для друку