Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Святослав Ріхтер знову у Житомирі

18 Березня 2015 • 11:59

Кіл-сть переглядів: 864

Він народився 20 березня в Житомирі, у будинку, який і нині стоїть на вул. В.Бердичівській, 89. Тоді це був  пологовий притулок для незаможних мешканців міста, збудований  1901 року на гроші меценатів братів Дуриліних. До 6 років Святослав жив у Житомирі.  А коли родина переїхала до Одеси, то щоліта приїжджав до житомирської рідні у гості.

 

Житомирщина шанує пам’ять великого маестро. З 1998 року в обласному центрі проводиться музичний фестиваль його пам’яті, на який з’їжджаються музиканти з багатьох країн світу. У перший день цьогорічного фестивалю для публіки виступає заслужений артист України Йожеф Єрмінь зі Львова (фортепіано), який виконає твори Р.Шумана, А.Хінастера, Й.Брамса, а також Заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України (виконає увертюру-фантазію П.Чайковського «Ромео і Джульєта» та «Меседж з України» І.Небесного для симфонічного оркестру, електрогітари та чоловічого хору).                                                                    

 

У другому відділенні фестивального дня твори М.Леонтовича, М. Вербицького,  Є.Станковича та українські народні пісні виконає Академічна хорова капела ім. П. Майбороди Національної радіокомпанії України. Завершить музичний вечір Фантазія для фортепіано, хору та оркестру до мінор Л. Бетховена у виконанні Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України, хорової капели ім. П. Майбороди Національної радіокомпанії України.  Солістка – заслужена артистка України  Наталія Кравченко (фортепіано).

 

У рамках фестивалю Ріхтера один раз на три роки проводиться конкурс молодих піаністів. Цьогоріч про свою участь у ньому заявили 29 виконавців з різних куточків України – Харкова, Умані, Сум, Києва тощо. Юні музиканти виступають у двох групах: молодшій – до 13 років і старшій – до 18. Житомир представлятиме студентка музичного училища ім. В.Косенка Валерія Бойченко.

 

Серед членів поважного журі – професор Національної академії музики ім. М.Лисенка Й. Єрмінь, видатний піаніст і імпровізатор О.Ботвінов, голова Асоціації піаністів Житомирського обласного відділення Всеукраїнської музичної спілки Е.Набедрик-Дишнієва. Конкурс  триватиме три дні.

 

У день закриття фестивалю у філармонії відбудеться нагородження переможців і виступи найкращих молодих піаністів.

 

“Зараз суспільство, через всім відомі події, неначе занурилося у депресію. Але життя триває. Ми маємо думати про майбутнє. Діти не винні, що їхнє становлення припало на важкі для країни часи. Вони повинні мати щасливе дитинство. А мистецтво, зоврема, музика – це те, що дарує людині щастя, а її душі – свободу, – вважає голова обласної держадміністрації Сергій Машковський. – Місцева влада робить все можливе, щоб всі жителі області мали  доступ до мистецтва”.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку