Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В облдержадміністрації обговорили актуальні проблеми релігійного життя Житомирщини

26 Березня 2015 • 13:59

Кіл-сть переглядів: 903

25 березня в облдержадміністрації проведено круглий стіл: «Діяльність релігійних організацій на Житомирщині: здобутки, проблеми і шляхи їх вирішення» .

 

У заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко, провідні українські науковці та керівники релігійних організацій Житомирщини.

 

У своїх виступах науковці порушували такі питання:

– проблеми релігійного життя та шляхи їх вирішення;

– вплив українського православ’я на національну безпеку держави;

– вплив експертного середовища на державно-церковні відносини, суспільство, мас-медіа.

 

Керівники релігійних організацій отримали можливість поспілкуватися між собою та з експертами-релігієзнавцями.

 

Геннадій Дмитренко високо оцінив діяльність представників усіх релігійних організацій у вирішенні нагальних духовних питань, що вникають в суспільстві : «Незважаючи на різну конфесійну приналежність, релігійні організації демонструють небачену єдність, допомагаючи бійцям на сході України та переселенцям. Церква надає людям не лише духовну, а й матеріальну допомогу. Закликаю всіх керівників релігійних організацій Житомирщини об’єднатися і докласти максимум зусиль до того, аби в нашій державі настали мир, злагода і спокій. Адже саме це буде ще одним захисним щитом для наших мужніх воїнів».

 

 Фахівці в галузі філософії та релігієзнавства одностайні в тому, що анексія Криму та події у східних областях держави вплинули на релігійну ситуацію в Україні. Так релігійні організації на тимчасово окупованих територіях обмежені у своїй діяльності, а деякі з них зазнають утисків. Очевидним є той факт, що релігійний фактор досить часто стає політичним. Непоодинокими є приклади втягування церкви в ідеологічну боротьбу. 

 

Під час Революції Гідності на майдані Незалежності утворилася так звана громадянська релігія і громадянська церква, які об’єднали людей з різними цінностями та переконаннями навколо спільної мети.

 

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш позитивно оцінив роботу Житомирської області у сфері забезпечення державної політики з питань релігії та національностей, а також мовної політики. «У цьому плані Житомирщина є зразковим прикладом для інших областей», – наголосив він.

 

m

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку