Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Все про субсидії: запитання – відповідь (ЧАСТИНА І)

09 Квітня 2015 • 13:49

Кіл-сть переглядів: 8 946

— Заповнення декларації. Хто допоможе людині в цій справі? Чи долучають до такої допомоги працівників ВЖРЕПів чи інших служб?

 

З 1 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення субсидій і форми Заяви та Декларації, що подаються. Зазначені бланки вже розповсюджені УДППЗ «Укрпошта».

 

Разом із зазначеними бланками розповсюджується пам’ятка, а також інструкції по заповненню цих бланків. У пам’ятці зазначено, що при виникненні додаткових питань, відповіді на них Ви можете отримати у місцевому управлінні праці та соціального захисту населення або за телефонами «гарячих ліній».

 

Також Ви можете дізнатися більше про програму житлових субсидій з місцевих засобів масової інформації або на сайтах Міністерства соціальної політики України, обласної державної адміністрації, департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

— Які види грошових надходжень вважаються доходами і повинні бути включені в декларацію, а які – ні?

 

Згідно зі змінами до чинного Положення про порядок надання населенню субсидій з 1 травня цього року для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, інформацію про які зазначено у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, а для призначення субсидії на наступний період — доходів, відомості про які надаються ДФС, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, вищими навчальними закладами, а також розмірів державної соціальної допомоги, що виплачуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово).

 

До доходів враховуватимуться: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо.

 

— Чому для призначення субсидії враховується заробітна плата тільки без урахування податку на прибуток, адже працююча людина сплачує ще єдиний соціальний внесок, військовий податок і «на руки» отримує значно менші кошти?

 

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, інформацію про які зазначено у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

 

Мінсоцполітики було запропоновано враховувати «чистий» дохід для призначення субсидій. Разом з тим проект постанови узгоджувався із відповідними Міністерствами, місцевими органами виконавчої влади та самоврядування. В кінцевому результаті ми маємо такий порядок.

 

При цьому є логічним, що єдиний соціальний внесок враховується, адже це ті кошти, які ми з вами отримаємо у вигляді пенсій чи, можливо, соціальних виплат (у зв’язку з непрацездатністю, нещасним випадком, по безробіттю, тощо).

 

Військовий податок було запроваджено з метою допомоги нашій армії в умовах сьогодення, військової агресії сусідньої держави та проведення АТО. Є багато громадян, справжніх патріотів, які сплачуючи цей податок, займаються волонтерською діяльністю та благодійністю.

 

— За новими правилами право на субсидію отримають і безробітні, які не стоять на обліку в центрі зайнятості. Як буде розраховуватись їх прибуток?

 

З 1 травня цього року із запровадженням удосконаленого порядку надання житлових субсидій скасовується обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні.

 

Таким чином, для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді (тобто 1218 грн.).

 

— На субсидію можуть подавати документи і люди, які наймають житло. За яких умов?

 

Дійсно, з 1 травня отримають право на субсидію особи, які проживають у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, і на яких відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг. При цьому разом із заявою і декларацією подається договір найму (оренди) житла.

 

— Що робити, коли людина в квартирі зареєстрована, але не проживає?

 

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

 

Комісіям при місцевих органах виконавчої влади надано право на підставі  актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї визначати кількість осіб для розрахунку субсидії у випадках, коли окремі особи з числа зареєстрованих фактично не проживають у житловому приміщенні і споживання комунальних послуг обчислюється засобами обліку.

 

 

Таким документом може бути довідка, що підтверджує місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, а також довідка про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні.

 

— Субсидія на послуги надається лише в межах соціальних норм. Поясніть, що це таке? А якщо людина за лічильником використовує більше? Як буде розраховуватись субсидія в домогосподарствах, де лічильників немає?

 

Чинним Положенням про порядок надання субсидій визначено, що субсидії  призначаються за наявності різниці між розміром плати  за  житлово-комунальні  послуги,  скраплений газ, тверде та рідке  пічне  побутове  паливо  у  межах соціальної норми житла та соціальних  нормативів користування житлово-комунальними послугами з  урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом  визначеного  Кабінетом  Міністрів  України  обов’язкового відсотка  платежу. 

 

З 1 жовтня минулого року набула чинності постанова  Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”, якою затверджено соціальні норми житла (для оплати користування житлом, централізованого та індивідуального опалення) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами (централізоване постачання холодної і гарячої води, централізоване водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення побутових відходів) для надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

 

Соціальну норму житла для надання субсидій встановлено у розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство, тобто 48,87 кв. м на одну особу.

 

Постановою встановлені єдині для всієї України соціальні нормативи споживання холодної і гарячої води, водовідведення, газопостачання з урахування коригує чого коефіцієнта, вивезення побутових відходів, а також норми користування послугами з електропостачання, а саме:

 

1) для індивідуального опалення (теплопостачання):

у разі використання природного газу для індивідуального опалення – 7 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення – 65 кВт·г на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

В залежності від регіону та типу будівель соціальні нормативи користування послугами газопостачання та електропостачання для індивідуального опалення визначаються з урахуванням коригуючи коефіцієнтів.

 

Для Житомирської області коригуючий коефіцієнт становить:

–         для індивідуальних житлових будинків – 1,094;

–         для багатоквартирних житлових будинків – 0,529

 

2) для користування послугами з централізованого постачання холодної води – 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. метри на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.

 

3) для користування послугами з централізованого постачання гарячої води – 1,6 куб. метра на одну особу на місяць.

 

4) для користування послугами з централізованого водовідведення – 4 куб. метри на одну особу на місяць.

 

5) для користування послугами з газопостачання:

 

за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання – 6 куб. метрів на одну особу на місяць;

за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 9 куб. метрів на одну особу на місяць;

 

за наявності газової плити та газового водонагрівача – 18 куб. метрів на одну особу на місяць;

 

6) для користування послугами з електропостачання (до 31 грудня 2017 р.) в житлових приміщеннях (будинках):

 

у житлових приміщеннях (будинках), крім тих, що зазначені в абзацах третьому – шостому цього підпункту, – 90 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 210 кВт·г на місяць;

 

обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води – 130 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 250 кВт·г на місяць;

 

обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води – 150 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 270 кВт·г на місяць;

 

не обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів – 120 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 240 кВт·г на місяць;

 

у селах і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла, – 30 кВт·г на місяць на одну особу;

 

7) для користування послугами з електропостачання (з 1 січня 2018 р.) у житлових приміщеннях (будинках):

 

у житлових приміщеннях (будинках), крім тих, що зазначені в абзацах третьому – шостому цього підпункту, – 70 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 190 кВт·г на місяць;

 

обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води – 110 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 230 кВт·г на місяць;

 

обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води – 130 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 250 кВт·г на місяць;

 

не обладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів – 100 кВт·г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 220 кВт·г на місяць;

 

у селах і селищах міського типу для громадян, яким відповідно до законодавства держава забезпечує безоплатне освітлення житла, – 30 кВт·г на місяць на одну особу;

 

8) користування послугами з вивезення побутових відходів – 0,4167 куб. метра на одну особу на місяць.

 

Впровадження соціальної норми житла та соціальних нормативів дозволило громадянам сплачувати за послуги відповідно до фактичних обсягів споживання кожного виду послуг, а державі, відповідно, забезпечувати соціальну підтримку на оплату реальних обсягів споживання цих послуг.

 

При цьому з 1 травня комісіям при місцевих органах виконавчої влади надано право приймати рішення про надання субсидії лише одиноким непрацездатним громадянам на збільшену понад норму площу житла.

 

Ті комунальні послуги, які сім’я використовує понад встановлені соціальні нормативи, доведеться оплачувати самостійно.

 

Разом з тим, якщо норми споживання комунальних послуг, що затверджені органами місцевого самоврядування, є меншими, ніж соціальні нормативи користування комунальними послугами, для розрахунку субсидій застосовуються:

 

соціальні нормативи користування комунальними послугами (за наявності засобів обліку);

 

норми споживання, затверджені органами місцевого самоврядування (за відсутності засобів обліку).

 

— Чи буде надаватись субсидія громадянам, які мають борги за комунальні послуги?

 

Чинним порядком не передбачено відмову у наданні субсидії домогосподарствам, які мають заборгованість зі сплати за житлово-комунальні послуги. А це означає, що громадяни мають право звернутись за призначенням субсидії до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації із відповідною заявою та декларацією.

 

— Чи мають право на субсидію мешканці гуртожитків, зокрема, студентських?

 

Згідно з Положенням про порядок надання населенню житлових субсидій право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, поширюється також на громадян, які  проживають  у гуртожитках (при умові, що вони там зареєстровані).

 

Для студентів, які одержують стипендію і мають право на отримання субсидії, під час визначення сукупного доходу враховуються фактичні розміри стипендій.

 

При цьому, для студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів у разі відсутності доходів не враховуватиметься дохід на рівні прожиткового мінімуму.

 

— Субсидія призначається на рік. Однак, опалення, яке в оплаті комунальних послуг є найдорожчим, подорожчає з нового опалювального сезону. Чи потрібно зараз подавати документи на субсидію, тим громадянам, кому субсидія надається на опалювальний сезон?

 

Особам, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія на наступний період призначатиметься на підставі раніше поданих документів, без необхідності надання Заяви і Декларації.

 

Субсидія призначатиметься на 12 місяців на підставі відомостей про доходи, які зазначено у Декларації, а на наступний період – без звернення, на підставі отриманої інформації про доходи від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, вищих навчальних закладів.

 

При цьому у разі коли оплата послуг з централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або за двоставковим тарифом, або для індивідуального опалення використовується природний газ (електроенергія), розмір субсидії розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди.

 

Враховуючи вищевикладене, щоб визначити право сім’ї на субсидію з 1 травня (адже якщо вона проживає в квартирі і сплачує за її утримання, за газопостачання, водопостачання, освітлення і має низькі доходи), то ми б рекомендували все ж таки подати документи (заяву і декларацію) до управління праці та соціального захисту населення за місцем своєї реєстрації.

 

У разі, якщо субсидія на неопалювальний період не вийде, то з настанням опалювального періоду такому домогосподарству буде проведено перерахунок з урахуванням дати початку опалювального періоду.

 

— Як надійніше передати документи на субсидію власноруч чи поштою?

 

Чинним Положенням про порядок надання населенню житлових субсидій визначено, що документи для призначення цього виду допомоги подаються до місцевого управління соціального захисту населення особисто або через уповноважену особу органу місцевого самоврядування чи надсилаються поштою (простим чи рекомендованим листом). Це вибір кожної особи.

 

Слідкуйте за новинами. Завтра на сайті облдержадміністрації будуть опубліковані відповіді на запитання, із якими найчастіше звертаються до кол-центрів підприємств-надавачів послуг:

 

—   Як правильно заповнювати заяву і декларацію?

 

—   В який термін подавати документи для отримання субсидій?

 

—   Куди здавати заповнені документи на субсидію?

 

—  Що необхідно для отримання субсидії?

 

—   Хто має право отримати субсидію (варіанти з кількістю зареєстрованих)?

 

—   Що робити, якщо субсидію вже отримували?

 

—  Відсутній зв’язок з гарячими телефонними лініями інших відповідальних за оформлення субсидій установ і організацій.

Версія для друку