Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Трудові гарантії мобілізованим працівникам

29 Квітня 2015 • 14:31

Кіл-сть переглядів: 1 006

Із 16 квітня цього року набули чинності зміни в українському законодавстві, щодо трудових гарантій працівникам, призваними на військову службу під час мобілізації.

 

Згідно із цим документом: місце роботи, посада і середній заробіток зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми. Такі гарантії зберігаються до наступного дня після того, як їх взяли на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після звільнення з військової служби,  у разі закінчення ними лікування в медичних закладах, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

 

 Нагадаємо,  що ст.119 Кодексу законів про працю України передбачає, що за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації, протягом року зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток.

 

Такі ж гарантії  поширюються на працівників, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу за контрактом. За ними зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток більше ніж на один рік (до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію).

 

ДОВІДКОВО: Закон України від 18.03.2015 №259-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації».

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку